Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64382
Title: Категорія безособовості та її відтворення в українсько-англійському перекладі художнього тексту в творі В. Підмогильного "Місто"
Authors: Набок, Яна Олексіївна
Keywords: дипломна робота
категорія безособовості
контрастивний аналіз
аломорфізм
перекладознавчий аспект
експресивні функції
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Набок Я.О. Категорія безособовості та її відтворення в українсько-англійському перекладі художнього тексту в творі В. Підмогильного «Місто». – Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Філологія", ОПП "Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська". – К.: НАУ. – 94 с.
Abstract: З усіх категорій категорія особовості / безособовості найбільше залежить від вибору самого мовця. Це зумовлено тим, що категорія особи відноситься до шифтерних категорій, орієнтованих на прагматику висловлювання, тобто на встановлення зв'язку між його змістом та прагматичним компонентом, що відображає особливості мовного акту, особа співвідносить аргументи прагматичного (мовленнєвого) та семантичного (відображеного у реченні) висловлювання, вказуючи або на тотожність, або на нетотожність мовця і суб'єкта дії. Характерні особливості мови найбільше проявляються на рівні лексики, фразеології, афористики. Але особливі, національно-специфічні ознаки є й у граматичному складі мов, зокрема, у синтаксисі. Категорією, яка виражає саме ці ознаки є категорія безособовості, яку відносять до індивідуальних властивостей мови. Необхідність всебічного і цілісного дослідження безособовості визначається переважно двома чинниками: по-перше, неповнотою, вибірковістю наукової картини у цій галузі, а по-друге, фундаментальністю і синтетичним характером самого досліджуваного матеріалу, що підкреслюється багатьма лінгвістами. 11 Категорія безособовості в силу особливостей її структурної та змістовної організації незмінно привертає увагу мовознавців, що свідчить про складність проблеми безособових зв’язків у системі мови. Безособові зв’язки пов'язані також з певним вираженням думки, зі специфічністю твердження, з поняттям комунікації та засобами мови.
Description: Робота публікується згідно з наказом Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проєкту: канд. філол. наук, доцент Крилова Тетяна Василівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/64382
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом_Набок Я..pdf844.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.