Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62366
Title: Система запобігання зіткнень сучасного повітряного судна
Authors: Волошко, Анастасія Олегівна
Keywords: дипломна робота
літак
авіоніка
навігація
автопілот
система відображення інформації
блок комутації
вимірювач
Issue Date: 6-Feb-2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Волошко А.О. Система запобігання зіткнень сучасного повітряного судна. - Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістр спеціальності 173 "Авіоніка". - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 68 с.
Abstract: Актуальність систем запобігання зіткнень для сучасної авіації зростає з кожним роком. Це пов'язано зі збільшенням інтенсивності повітряного руху, появою нових типів повітряних суден, таких як дрони та безпілотники, а також ускладненням загальної повітряної обстановки. За останні 10 років кількість авіарейсів зросла більш ніж на 30%, а разом з тим збільшилася і кількість потенційно небезпечних зближень повітряних суден. За статистикою ICAO, щорічно фіксується понад 1000 серйозних інцидентів, пов’язаних з недотриманням екіпажами чи диспетчерами вимог щодо ешелонування. Це загрожує безпеці польотів та призводить до значних економічних втрат авіакомпаній в разі вимушених затримок чи відвернень рейсів. Водночас стрімко зростає кількість малих безпілотних літальних апаратів приватного та комерційного використання. За прогнозами аналітиків, до 2035 року у світі буде понад 7 млн. дронів. Ці літальні об’єкти масою від декількох грамів до 25 кг надзвичайно складно фіксувати органами КПР, а їх раптова поява може бути критичною на етапах зльоту та посадки літака, призвести до пошкодження його конструкції та відмови критичних систем. Як наслідок - до авіакатастроф.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник дипломної роботи: доцент кафедри авіоніки, Чужа Олексій Олександрович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62366
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіоніки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_2023_173_Волошко А.О..pdf2.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.