Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61988
Title: Відтворення словесних образів у перекладах романів Джека Керуака українською «На дорозі» та «Волоцюги дгарми»
Authors: Маловик, Ельвіра Андріївна
Keywords: дипломна робота
художній дискурс
кольористика
мовна одиниця
відтворення словесних образів
художні засоби
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Маловик Е.А. Відтворення словесних образів у перекладах романів Джека Керуака українською «На дорозі» та «Волоцюги дгарми». – Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Філологія", ОПП "Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська". – К.: НАУ. – 104 с.
Abstract: Художній переклад, окрім основної функції, яка полягає у передачі вихідного тексту мовою перекладу із дотриманням правил перекладацької адекватності й еквівалентності, також виконує роль обміну думками між різними народами і культурами. Також перед початком роботи кожен перекладач має ретельно ознайомитись із текстом, проаналізувати структуру речень, написаних в оригіналі, та підбрати їх адекватні еквіваленти для передачі лінгвокультурних відтінків. Відмінною рисою художнього перекладу від усіх інших видів (наприклад, синхронного, наукового і технічного) є приналежність тексту перекладу до творів, які мають художню цінність. Тобто, художній переклад – це вид перекладацької діяльності, основним завданням якого є формування перекладу мовного твору, здатного надати художній і естетичний вплив на читача. Загальноприйнято вважати, що автори в усі часи та відповідно до читацьких уподобань намагалися привернути увагу читача різноманітними й новими прийомами написання творів. У сучасній літературі для створення високохудожніх творів автори також дотримуються цього прийому, пишучи черговий шедевр. Вони ніколи не стоять на місці і завжди намагаються використовувати нові форми, особливо словесні образи. Словесний образ у перекладознавстві є важливим поняттям, бо вказує на те, як слова та фрази викликають певні уявні зображення в мозку людини, яка їх читає. Словесний образ може бути викликаний не лише конкретними словами, а й комплексами слів та відносинами між ними, структурою речення, звуковою організацією тексту, тональністю тощо. У перекладознавстві цей образ відіграє важливу роль, оскільки під час перекладу необхідно не лише донести значення слів, але й передати той самий словесний образ, що викликається в оригінальному тексті.
Description: Робота публікується згідно з наказом Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проєкту: доцент, к. пед. н., Рудіна Марина Володимирівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61988
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Маловик.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.