Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61987
Title: Вербалізація концепту ВІЙНА у текстах сучасних українськомовних та англомовних пісень
Authors: Малиневич, Ліліана Любомирівна
Keywords: дипломна робота
пісенний текст
концепт
вербалізація
лінгвоментальність
художні засоби
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Малиневич Л.Л. Вербалізація концепту ВІЙНА у текстах сучасних українськомовних та англомовних пісень. – Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Філологія", ОПП "Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська". – К.: НАУ. – 101 с.
Abstract: Пісенна творчість, як специфічний вид людської діяльності та мислення, має багату історію і глибоко вкорінена в матеріальне та духовне життя людей. За довгий період часу цей вид творчості став важливим для суспільства, як джерело відображення ментальних особливостей, національної свідомості, філософських, релігійних та морально-етичних поглядів епохи, що панували в ній. Пісенна народна творчість сильно впливала на духовний світ людини та її відносини зі суспільством, допомагала формувати адекватне сприйняття соціуму, моральну позицію, позитивне ставлення до національних традицій та загальнолюдських цінностей. Особливе значення в українській пісенній культурі завжди посідали пісні про жагу до волі, любов і захоплення своєю землею, силу і доброзичливість українців. Вони пробуджували свідомість, спонукали з повагою ставитись до рідної землі і не давати нікому порушити на ній роками омріяний спокій, що був здобутий постійною боротьбою. Роками Україна перебувала під гнітом сусідньої держави, яка ніколи не втрачала можливості запосягти на її землі, розпочавши жорстокий збройний конфлікт. Таким чином, концепт ВІЙНА став ледь не основним у лінгвоментальності українців і, як наслідком, у вираженні емоцій, які часто передаються у вигляді пісень. Концепт ВІЙНА має одночасно універсальний та індивідуальний характер, що залежить від кожного народу та навіть кожної окремої людини. Універсальний аспект полягає в тому, що всі народи в історії світу воювали, часто вступаючи в конфлікти з іншими народами протягом десятиліть. Однак, у кожного народу є свій унікальний погляд на цей концепт, і ВІЙНА має свої особливі ознаки та значення, які залежать від контексту національної історії. Ми можемо стверджувати, що власні назви, зокрема назви деяких міст (Маріуполь, Бахмут, Чорнобаївка тощо), стали потужними маркерами російсько-української війни. Кожне з цих найменувань несе не лише інформацію про назву пункту, а й стає символом боротьби, містить у собі безліч дотичних історій та понять.
Description: Робота публікується згідно з наказом Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проєкту: доцент, к. філол. н., Плетенецька Юлія Миколаївна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61987
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Малиневич.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.