Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61787
Title: Лексичні та соціопрагматичні особливості перекладу сучасного англомовного військового дискурсу українською мовою (на матеріалі Інтернет-статей)
Authors: Вельбой, Інна Віталіївна
Keywords: дипломна робота
військовий дискурс
пейоративна лексика
військова термінологія
військові лексичні інновації
інтернет-статті
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Вельбой І.В. Лексичні та соціопрагматичні особливості перекладу сучасного англомовного військового дискурсу українською мовою (на матеріалі Інтернет-статей). – Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Філологія", ОПП "Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська". – К.: НАУ. – 91 с.
Abstract: Багатоманітність сфер професійної комунікації та мозаїчність сучасного дискурсного аналізу зумовлюють актуальність звернення до характеристик окремих дискурсів. За спостереженнями дослідників, сучасній англійській мові властива мілітаризованість, яка всебічно впливає на осіб в процесі комунікації, оскільки специфічний військовий дискурс екстраполюється на дискурс загальнолюдський, що привносить дух боротьби в життя та спілкування. Сьогодні світ стикається з війнами, різноманітними виявами агресії, що пояснює інтерес сучасних науковців до визначення особливостей військового дискурсу. Питання функціонування мови у військовій сфері, яка характеризується життєдіяльністю, організацією, структурно-системними зв’язками і специфічною обумовленістю збройних сил, знайшло відображення у військовому дискурсі. На основі аналізу наукової літератури визначаємо військовий дискурс як усний чи письмовий комунікативний акт, використовуваний для реалізації формального чи неформального спілкування у військовому контексті. Такий дискурс описує військові дії, зброю, тактику ведення війни, звання, організацію військових формувань за допомогою вербальних і невербальних засобів, обумовлених ситуацією військового спілкування разом з екстралінгвальними факторами, і має ряд специфічних характеристик. У світлі подій останніх років, зокрема військових дій в Україні, можна стверджувати, що актуальність та важливість дослідження військового дискурсу не підлягає сумніву.
Description: Робота публікується згідно з наказом Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проєкту: доцент, к. філол. н., Плетенецька Юлія Миколаївна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61787
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Вельбой.pdf1.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.