Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53492
Title: Вербалізація ґендерних стереотипів в англомовній художній прозі (на матеріалі англомовного любовного роману кінця XX - початку XXI століття)
Authors: Зіміч, Богдана Миколаївна
Keywords: дипломна робота
художній текст
гендерні стереотипи
гендерна лінгвістика
невласне–пряме мовлення
гендерні концепти
Issue Date: Dec-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Сучасні лінгвістичні дослідження, орієнтовані на вивчення людини в мові і мови в людині, засновані на антропоцентричному підході. Ґендерні відносини присутні в мові у вигляді культурно зумовлених стереотипів, що накладають відбиток на процес вербалізації залежно від ґендерної приналежності особистості і на процес її мовної соціалізації. У зв'язку з цим дослідження жіночності і мужності має включати опис стереотипів, пов'язаних з ними, і засобів формального вираження цих стереотипів у мові. Сучасні дослідження доводять, що на мовленнєву поведінку жінок та чоловіків істотно впливають два чинники: психофізіологічні особливості та гендерні стереотипи, тобто такі механізми, що забезпечують закріплення та трансляцію гендерних ролей від покоління до покоління. Під гендером (від англ. gеndеr – рід, стать) розуміють стать людини з огляду на розподіл між чоловіком і жінкою соціальних функцій, форм діяльності, специфіки поведінки, культурних норм тощо. Гендер створюється суспільством як організована модель соціальних відносин між жінками й чоловіками, що визначає їхню роль і місце у суспільстві та його складниках, таких як сім’я, політика, культура, економіка, освіта, релігія. Як продукт розвитку культури й соціуму гендер має ознаки інституційності, ритуалізованості, релятивності й конвенцінності. Незважаючи на лінгвістичні здобутки у вивченні гендеру, сучасне мовознавство «переживає своєрідний гендерний бум, а тому можна і слід говорити про накопичені ідеї, напрями пошуків та експериментів, маючи на оці становлення української лінгвістичної гендерології, бо гендер як ніяке інше соціолінгвістичне поняття закорінений в умови життя, реалії, норми і традиції певної культури». Лінгвістичні дослідження в царині гендеру – це маніфестація гендеру в мові, його вплив на комунікативну поведінку. Численні праці дослідників присвячені вивченню фемінізації / неофемінізації назв осіб та функціонуванню фемінітивів [5]; розглянуто гендерну маркованість мовних одиниць [1]; досліджуються гендерні стереотипи [19] й гендерна ідентичність. Гендер вивчається в межах лінгвокультурології, когнітивної лінгвістики, концептології, етнолінгвістики, політології тощо.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к. пед. н., Семигінівська Тетяна Григорівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53492
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зіміч.pdfмагістерська робота1.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.