Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51679
Назва: Вплив ультразвукових коливань на насіння та життєздатність культур
Автори: Шатова, Катерина Павлівна
Ключові слова: дипломна робота
ультразвук
біодобриво
насіння зернових
життєдіяльність рослин
насіння олійних
рослини
вирощування культур
Дата публікації: чер-2021
Видавництво: Національний авіаційний університет
Короткий огляд (реферат): Досліджено, що обробка насіння ультразвуком впливає на оболонки зернових та олійних культур та сприяє більш швидкому проникненню вологи в його точки зростання (ендосперм та зародок), в результаті спостерігається інтенсифікація процесу пророщування, що підтверджено експериментальними даними. При обробці насіння ультразвуком необхідно встановлювати оптимальні режими впливу, щоб максимально інтенсифікувати процес пророщування без руйнування структурних компонентів зерна. Експериментально доведено позитивний вплив фізичного фактору - ультразвуку, який сприяв активізації біоактивних процесів у насінні перед висаджуванням його у ґрунт, та біологічного способу впливу – біоорганічного добрива, завдяки якому рослини розвиваються у винятково сприятливих умовах. Встановлено, що завдяки стимулюючому фактору – ультразвуку вдалося інтенсифікувати ріст наземної частини дослідних зразків озимої пшениці, спельти, рижію та льону на 20-30% порівняно із контролем. Перспективним напрямом подальших досліджень вважається використання біоорганічних добрив у комплексних підходах щодо використання фізичних стимулюючих факторів росту для агротехнічних цілей.
Опис: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент кафедри біотехнології, к.т.н. Корнієнко І.М.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51679
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ФЕБІТ_2021_162_Шатова К.П..pdfПояснювальна записка1.08 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.