Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51679
Title: Вплив ультразвукових коливань на насіння та життєздатність культур
Authors: Шатова, Катерина Павлівна
Keywords: дипломна робота
ультразвук
біодобриво
насіння зернових
життєдіяльність рослин
насіння олійних
рослини
вирощування культур
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Досліджено, що обробка насіння ультразвуком впливає на оболонки зернових та олійних культур та сприяє більш швидкому проникненню вологи в його точки зростання (ендосперм та зародок), в результаті спостерігається інтенсифікація процесу пророщування, що підтверджено експериментальними даними. При обробці насіння ультразвуком необхідно встановлювати оптимальні режими впливу, щоб максимально інтенсифікувати процес пророщування без руйнування структурних компонентів зерна. Експериментально доведено позитивний вплив фізичного фактору - ультразвуку, який сприяв активізації біоактивних процесів у насінні перед висаджуванням його у ґрунт, та біологічного способу впливу – біоорганічного добрива, завдяки якому рослини розвиваються у винятково сприятливих умовах. Встановлено, що завдяки стимулюючому фактору – ультразвуку вдалося інтенсифікувати ріст наземної частини дослідних зразків озимої пшениці, спельти, рижію та льону на 20-30% порівняно із контролем. Перспективним напрямом подальших досліджень вважається використання біоорганічних добрив у комплексних підходах щодо використання фізичних стимулюючих факторів росту для агротехнічних цілей.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент кафедри біотехнології, к.т.н. Корнієнко І.М.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51679
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБІТ_2021_162_Шатова К.П..pdfПояснювальна записка1.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.