Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63548
Title: Оптимальна система стабілізації висоти польоту екраноплана
Authors: Якимчук, Дмитро Юрійович
Keywords: кваліфікаційна робота
екраноплан
екраний ефект
метод Крамера
спектральний метод синтезу
середньоквадратична помилка системи
стабілізація
оптимальний регулятор
аналіз якості
Issue Date: 27-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Якимчук Д.Ю. Оптимальна система стабілізації висоти польоту екраноплана. - Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Магістр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 102 с.
Abstract: На сьогоднішній день існує велика необхідність модернізації транспортних систем, зумовлена пошуком компромісу між швидкістю та енергозатратністю пересування як на малі відстані, наприклад як по території окремої країни, так і на великі – між точками призначення по всій земній кулі. Екраноплани, як транспортні засоби, вже давно не є інновацією, проте досі не введені в широку експлуатацію, насамперед через специфічність умов їх використання та недостатню кількість практичних досліджень. Тому дослідження та вдосконалення систем управління рухом таких літальних апаратів вважається одною з найбільш актуальних тем, якою цікавляться конструкторські бюро авіаційних компаній в багатьох країнах сучасного світу. Транспортні системи на базі екранопланів можуть формуватися для різних призначень, де потрібна висока швидкість доставки вантажів і пасажирів. Проте, в розрізі будь-якого з можливих типів перевезень на базі екранопланів, безпека пересування такого повітряного судна відіграє найважливішу роль. Система управління поздовжнім рухом екраноплана має значно складнішу будову, ніж аналогічна система для звичайного літака. Це зумовлено особливостями його конструктивної реалізації, типу компонувальної схеми, складністю керування та особливостями екранного ефекту. Через це дослідження принципу будови та ефективності функціонування системи управління поздовжнім рухом екраноплана є вкрай актуальним. В цій дипломній роботі проведено дослідження та розробку системи управління поздовжнім рухом екраноплана, який має класичну літакоподібну форму, що найчастіше зустрічається серед літальних апаратів такого типу. Метою даної роботи є розробка оптимальної системи управління поздовжнім рухом екраноплана за допомогою стабілізації висоти польоту, шляхом синтезу структури оптимального регулятора для каналу управління висотою у частотній області за алгоритмом Вінера-Колмагорова, а також розрахунок показника якості роботи розробленої оптимальної системи та порівняння його з показником якості класичної системи управління висотою польоту. Об'єктом дослідження є малогабаритний екраноплан B типу. Предметом дослідження : синтез оптимальної системи стабілізації висоти екраноплану. Методологічна база дослідження ґрунтується на методі Крамера для визначення передавальної функції управління, алгоритмі синтезу оптимального регулятора Вінера-Колмагорова в частотній області та алгоритмі розрахунку показника якості роботи оптимальної системи управління.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. № 311/од " Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: к.т.н., доцент кафедри аерокосмічних систем управління, Білак Наталія Василівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63548
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ2023 151 Якимчук Дмитро Юрійович.pdfкваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.