Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62388
Title: Конспект лекцій з дисципліни «Захист та небезпеки радіаційного, хімічного та біологічного походження» за напрямом (спеціальністю) 263 «Цивільна безпека»
Authors: Вальченко, Олександр Іванович
Keywords: радіаційна загроза
хімічне зараження
біологічні агенти
захисні спруди
Issue Date: 2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Конспект лекцій з дисципліни «Захист та небезпеки радіаційного, хімічного та біологічного походження» за напрямом (спеціальністю) 263 «Цивільна безпека» / О.І. Вальченко. Київ, НАУ, 2024. - 347 с.
Abstract: Ми живемо у світі, пронизаному випромінюванням, завдяки яким чуємо, бачимо та відчуваємо. Звуки, світло, радіохвилі – усі вони відрізняються довжиною хвилі, вірніше, визначеним діапазоном довжини хвиль. У процесі науково-технічного розвитку людство додало до фонового (природного) випромінювання цілий ряд факторів, які підсилили біосферні електромагнітні поля (ЕМП) в декілька разів (антропогенні ЕМП). У побуті та промисловості набули масового застосування обладнання та прилади, робота яких пов’язана з утворенням електромагнітних випромінювань широкого діапазону частот, потужність та кількість яких постійно зростає. За 100 років, що пройшли після відкриття явища радіоактивності, практично не залишилося галузей господарської діяльності, де не застосовувалися б джерела іонізуючих випромінювань. У промисловості та медицині, оборонному комплексі та транспорті, науці та сільському господарстві використовуються ядерні енергетичні установки, потужні і малі гамма-стаціонарні та пересувні установки, апарати променевої терапії, дефектоскопи, різні вимірювачі та сигналізатори, електрокардіостимулятори та лічильники предметів.
Description: Конспект лекцій розглянутий та схвалений на засіданні кафедри цивільної та промислової безпеки Протокол No 1 від «28» серпня 2023 р.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62388
Appears in Collections:Навчальні видання кафедри цивільної та промислової безпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конспект лекцій_ЗНРХБ.pdf5.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.