Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62084
Title: Автоматизована інтелектуальна система проектування вітроенергетичних установок з гібридним вертикальноосьовим ротором
Authors: Станіславчук, Олександр Валентинович
Keywords: кваліфікаційна робота
вітроенергетична установка
адаптивна вітряна турбіна Дар’є
вертикально-осьовий ротор
коефіцієнт швидкості наконечника
число Рейнольдса
відновлювальні джерела енергії
система автоматизованого проектування
Issue Date: 26-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Станіславчук О. В. Автоматизована інтелектуальна система проектування вітроенергетичних установок з гібридним вертикально-осьовим ротором. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 105 с.
Abstract: Енергія вітру є технологічно розвиненим джерелом енергії з величезним потенціалом. Протягом тисячоліть людство усвідомлювало, наскільки цінною може бути енергія вітру в нашому повсякденному житті, від вітрильників до вітряків. Понад століття ми також можемо перетворювати рух великих повітряних мас в електричну енергію для використання безпосередньо там, де вона генерується, або в іншому місці чи в інший час. Одним словом, сьогодні вітроенергетика має всі необхідні передумови для того, щоб відігравати провідну роль у глобальному енергетичному переході та переході до використання відновлювальних джерел енергії. Багато переваг вітрової енергії є загальними для інших відновлюваних джерел енергії. Перш за все, це її роль у боротьбі зі зміною клімату: використання енергії вітру означає скорочення використання викопного палива, тим самим скорочуючи викиди вуглекислого газу, дрібних часток та інших речовин, що змінюють клімат, відповідальних за парниковий ефект. Крім того, енергія вітру також може допомогти досягти енергетичної самодостатності, пропонуючи незаперечні економічні вигоди для країн, які її запровадили, а також є кроком у напрямку сталого розвитку, оскільки вона фактично безкоштовна після встановлення вітрової турбіни. Більше того, вітер є багатим джерелом енергії, яке є одночасно невичерпним і необмеженим у часі, доступним на більшості частин поверхні Землі. Серед особливостей вітрової енергії, які роблять її такою перспективною формою зеленої енергії, є можливість використовувати її в поєднанні з сонячною енергією. Крім співіснування на одній установці, обидві форми енергії також мають кілька характеристик, які доповнюють один одного.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: д.т.н., професор, зав. кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Синєглазов Віктор Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62084
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кваліфікаційна робота Станіславчук О. В..pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.