Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58532
Title: Напівавтономна система освітлення складського приміщення
Authors: Підлепенець, Владислав Ігорович
Keywords: кваліфікаційна робота
автономне енергозабезпечення
складські приміщення
джерела живлення
програмне забезпечення
системи освітлення
генератор
акумулятор
Issue Date: 27-Feb-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Підлепенець В. І. Напівавтономна система освітлення складського приміщення. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 57 с.
Abstract: Світло займає перше місце в списку факторів навколишнього середовища, що впливають на організм людини на роботі. Адже відомо, що майже 50 % всієї інформації про навколишнє середовище людина отримує через зорову систему. Під час роботи втома очей залежить головним чином від інтенсивності процесів, пов'язаних із зоровим сприйняттям. До цих процесів відносяться адаптація, конвергенція і конвергенція. Світло впливає не тільки на роботу очей, а й усього організму. При поганому освітленні люди швидко втомлюються, знижується продуктивність праці, підвищується ймовірність помилок і нещасних випадків. Статистика показує, що до 5% травм може бути пов'язано з неадекватним або неефективним освітленням, що в 20% випадків призводить до фізичної інвалідності. Крім того, недостатнє освітлення може призвести до професійних захворювань, таких як професійна міопія (короткозорість) і спазм акомодації. Щоб створити оптимальні умови для зорової роботи, слід враховувати не тільки кількість і якість освітлення, а й колірне середовище. Наприклад, у яскраво освітлених приміщеннях збільшення кількості відбитого світла може підвищити освітленість на 20-40% (за тієї самої потужності джерела світла), зменшити різкість тіней і поліпшити рівномірність освітлення. Якщо яскравість джерела світла або навколишніх предметів занадто висока, оператор може бути засліплений. Нерівномірне освітлення і нерівномірна яскравість навколишніх предметів змушують очі часто адаптуватися під час роботи, що призводить до швидкого стомлення очей. Тому яскраві поверхні, що легко проглядаються, слід забарвлювати в середньо-світлий колір з коефіцієнтом відбиття 0,3-0,6 і, якщо можливо, поверхня має бути матовою або напівглянцевою.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник роботи: к. т. н., доцент кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Василенко Микола Павлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58532
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Підлепенець.pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.69 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.