Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/57412
Title: Антикризове управління та усунення загрози банкрутства транспортного підприємства
Authors: Камишна, Світлана Юріївна
Keywords: криза
управління
банкрутство
прогнозування
платоспроможність
ліквідність
дипломна робота
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Камишна С.Ю. Антикризове управління та усунення загрози банкрутства транспортного підприємства. - Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня магістра спеціальності «Економіка». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2021. – 139 с.
Abstract: Антикризове управління у значній частині вирішуваних проблем є ризиковим. В економіці України поряд з ризиками, які притаманні всім ринковим системам, виникає безліч проблем, пов'язаних із недосконалістю системи управління, відсутністю нормативних актів щодо ризикової діяльності, неефективною роботою фінансово-економічних та правових інститутів, дефіцитом антикризових менеджерів. Це зумовлює потребу створення комплексної системи антикризового управління, що інтегрує в собі всі елементи управління, з урахуванням як внутрішніх взаємозв'язків, так і взаємодії системи елементів з відповідними фінансово-економічними, правовими, політичними та іншими інститутами. В даний час використовується безліч визначень антикризового управління. Узагальнення існуючих у науковій літературі підходів дає підставу розглядати категорію «антикризове управління» як систему управління підприємством, що має комплексний, системний характер, спрямовану на запобігання або усунення несприятливих для бізнесу явищ через використання всього потенціалу сучасного менеджменту, розробки та реалізації на підприємстві спеціальної програми, що має стратегічний характер, що дозволяє усунути тимчасові труднощі, зберегти та примножити ринкові позиції при будь-яких обставин, в основному, на власні ресурси. Сутність поняття полягає у створенні передумов того, щоб незначні труднощі у господарській діяльності не досягли масштабів кризи, в акцентуванні уваги на руйнівній особливості кризи як явища, що гостро загрожує існуванню підприємства та вимагає швидкої локалізації наслідків з метою збереження матеріальної основи для діяльності. У сучасних умовах пріоритетом для менеджменту є діагностика та контроль, що дозволяють виявляти ознаки кризових тенденцій на ранніх етапах розвитку та впроваджувати відповідні антикризові заходи щодо їх нейтралізації. В умовах нестабільності зовнішнього середовища підвищується актуальність функцій планування та організації, що дозволяють у разі значних відхилень від планових показників при зміні факторів внутрішнього та зовнішнього середовища провести діагностику та прийняти відповідні оперативні, тактичні та стратегічні управлінські рішення. Розробка та впровадження реально діючого організаційно-економічного механізму антикризового управління, що стимулює економічний розвиток за допомогою цілісного та ефективного використання потенціалу підприємства, а також своєчасно, адекватно і в короткі терміни попереджуючого можливі відхилення від плану та цільової установки підприємства, як певної мікроекономічної системи, стають першочерговим завданням для менеджменту під час вирішення організаційних, економічних та фінансових завдань. Проведені дослідження дозволяють зробити висновок, що антикризового управління є ефективним тільки в тому випадку, якщо є комплексним багатоплановий процес, з постійною оцінкою ефективності його заходів та інструментів, суттєво відрізняється від традиційного механізму гнучкістю, адаптивністю та високою ефективністю.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: д.е.н., професор Пілецька Саміра Тимофіївна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/57412
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри економіки повітряного транспорту

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_2021_051_ЕП_Камишна_С._Ю..pdfПояснювальна записка1.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.