Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56177
Title: Регіоналізація світової економіки як суперечливий шлях її трансформації у глобальну економіку
Other Titles: Regionalization of the world economy as a controversial way for its transformation into the global economy
Authors: Радзієвська, Світлана Олександрівна
Radziyevska, Svitlana
Keywords: трансформація світової економіки
регіональні інтеграційні об’єднання
глобальна економіка
регіональна держава
transformation of the world economy
regional integration blocs
global economy
regional state
Issue Date: 2022
Publisher: Гельвенетика
Citation: Радзієвська С.О. Регіоналізація світової економіки як суперечливий шлях її трансформації у глобальну економіку / С.О.Радзієвська // Молодий вчений: наук. журн. – Херсон: Гельветика, 2022. - Вип. 6 (106), - С.118-126.
Abstract: У статті розкрито основні теоретичні аспекти регіоналізації світової економіки як суперечливого шляху її трансформації у глобальну, а також обґрунтовано необхідність переходу до поліцентричної організації системи світового господарства у XXI столітті. Розкрито діалектику взаємовідносин регіоналізації та глобалізації як єдності суперечностей та висвітлено різні трактування їхніх взаємовідносин. Регіоналізація, або процес утворення регіонального інтеграційного об’єднання кількома національними державами, розглядається як форма глобалізації, оскільки остання об’єднує всі держави світу, а регіоналізація – певну їх частину. Разом із тим регіоналізація суперечить глобалізації, оскільки створює нові кордони та обмеження на рух товарів, послуг, грошово-капітальних ресурсів та робочої сили. Узагальнено регіоналізація, ліквідуючи бар’єри на шляху формування відкритого світового ринку, виступає у ролі двигуна глобалізації і є проявом глобалізації як загальносвітового процесу. До моменту утворення регіональної держави замість групи національних держав регіоналізація веде до деглобалізації, до посилення єдності на локальному (регіональному) рівні та до послаблення єдності на глобальному рівні. Однак із утворенням регіональної держави відбувається фактична ліквідація регіонального об’єднання як сукупності національних держав і посилення глобальної єдності. Обґрунтовано, що процеси регіоналізації сприяють формуванню блоків національних держав і тим самим – формуванню багатополярної глобальної економіки. Доведено, що замість ідеї формування однополюсного світу та відповідного йому світового уряду сьогодні на часі актуалізувати ідею створення ситуативного органу регулювання глобальної економіки у складі представників усіх світових полюсів, сформованих національними державами за рівності їхніх політичних прав щодо прийняття глобальних рішень на основі консенсусу.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56177
DOI: 10.32839/2304-5809/2022-6-106-26
Appears in Collections:Наукові статті викладачів кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Радзієвська.pdf524.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.