Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55882
Title: Система інформаційної безпеки банку
Authors: Буяр, Мирослав Петрович
Keywords: дипломна робота
ризик
захист інформації
безпека банку
класифікація систем захимсту
банківська установа
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: З моменту свого створення банки незмінно викликали злочинний інтерес. І цей інтерес був пов’язаний не тільки зі зберіганням коштів у кредитних установах, але і з тим, що важлива і часто секретна інформація про фінансово-господарську діяльність багатьох людей, компаній, організацій і навіть цілих держав була зосереджена в банках. Так, ще в 18 столітті недоброзичливці знаменитого Джакомо Казанова опублікували закриті дані про рух коштів на його рахунку в одному з паризьких банків. Сьогодні, у зв’язку із загальною інформатизацією та комп’ютеризацією банківської справи, значення інформаційної безпеки банків зросло в рази. Ще 30 років тому ціллю інформаційних атак були дані про клієнтів банку або про діяльність самого банку. Такі напади були рідкісними, коло їхніх клієнтів було дуже вузьким, і шкода могла бути значною лише в особливих випадках. В даний час внаслідок широкого розповсюдження електронних платежів, пластикових карток, комп’ютерних мереж кошти як банків, так і їх клієнтів стали об’єктом інформаційних атак. Будь-хто може зробити спробу крадіжки - вам потрібен лише комп’ютер, підключений до Інтернету. Більше того, для цього не потрібно фізично входити в банк, можна «працювати» і за тисячі кілометрів від нього. Комп’ютеризація банківської діяльності дозволила значно підвищити продуктивність банківських службовців, запровадити нові фінансові продукти та технології. Однак прогрес у технології злочинності був не менш швидким, ніж розвиток банківських технологій. В даний час понад 90% усіх злочинів пов’язано із застосуванням автоматизованих систем обробки інформації банку (ASOIB). Отже, при створенні та модернізації ASOIB банки повинні приділяти пильну увагу забезпеченню його безпеки. Саме цій проблемі присвячена більша частина дипломної роботи.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к.т.н. Єгоров С.В.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55882
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом_Буяр.pdfПояснювальна записка3.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.