Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55102
Title: Синергічні ефекти протикорозійного захисту сталі в присутності бінарних композицій на основі м-нітробензойної кислоти з адсорбційними амінами
Authors: Горбанюк, Іван
Keywords: електрохімічна корозія з кисневою деполяризацією
діаграма Пурбе
синергічні суміші
пасивація сталі
Issue Date: 2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Горбанюк І. Синергічні ефекти протикорозійного захисту сталі в присутності бінарних композицій на основі м-нітробензойної кислоти з адсорбційними амінами // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2022. - С. 108-109.
Abstract: Корозія металів є основною проблемою експлуатації металевого обладнання, тому що призводить до підвищення ризику техногенних аварій і забрудення навколишнього середовища. Одним із най ефективніших методів захисту металів від корозії є інгібіторний метод. Індивідуальні інгібіторні добавки мають помірну ефективність захисту металів від корозї, тому для ефективного гальмування корозійних процесів більш доцільним є використання синергічних сумішей інгібіторів корозії. Раніше на кафедрі хімії і хімічної технології було показано високу ефективність протикорозійного захисту сталі, в присутності інгібіторної композиції синергічної дії на основі нітриту натрію з триетаноламіном. Як відомо нітрит натрію має високу токсичність (ГДК 0.1 мг⁄м3), тому виникла необхідність його заміни на менш токсичний компонент синергічної композиції.
Description: 1. Ледовських В.М., Левченко С.В., Тулаінов С.М. Синергічні екстремуми сумішей корозії металів у водно-сольових розчинах. - Фізико-хімічна механіка матеріалів. – 2013. - №6. 5 с. 2. Ледовських В.М., Левченко С.В. Термодинамічний аспект розроблення інгібіторних методів захисту сталі від корозії у водно-сольових середовищах. Вісник НАУ. 2008. №4, 6 с. 3. Погребова І., Пилипенко Т., Лоскутова Т., Кобернік Н. Поліфункціональні солі піридину з карбонільними угрупуваннями як інгібітори кислотної та мікробної корозії металів. ФХММ. Проблеми корозії та протикорозійного захисту матеріалів. Львів, 2018. № 12. С. 220–225.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55102
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека та технології. 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Горбанюк Іван.pdfТези доповіді480.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.