Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51688
Назва: Особливостi технологiї екстрагування бiологiчно активних речовин з Мелiси лiкарської (Melissa officinalis)
Автори: Клименко, Яна Олександрiвна
Ключові слова: дипломна робота
біологічно-активні речовини
меліса лікарська
флавоноїди
екстракція
фітохімічний аналіз
фітопрепарати
антиоксиданти
Дата публікації: чер-2021
Видавництво: Національний авіаційний університет
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що Мелiса лiкарська – традицiйний фiтотерапевтичний лiкарський засiб, що i сьогоднi не втратив своєї актуальностi. Фiтохiмiчний аналiз трави Melissa officinalis виявив велику кiлькiсть бiологiчно активних сполук, якi дiють синергiчно, включаючи флавоноїди (кверцетин, рутин), розмаринову, галову кислоту та iн., якi мають потужнi антиоксидантнi властивостi. Показано, що в екстрактi Melissa officinalis мiстяться активнi речовини рiзних груп: флавоноїди (кверцитрин, рамноцитрин, лютеолiн), полiфенольнi сполуки (розмаринову, кавову та протокатехуїнову кислоти), монотерпеноїдний альдегiд, монотерпеновi глiкозиди, тритерпени (урсолова кислота, ефiрнi та олеаноловi кислоти).На основi проведених дослiджень визначено оптимальнi параметри процесу екстракцiї БАР з мелiси лiкарської Melissa officinalis, якi становлять: подрiбнення сирбини 0,5 мм, спiввiдношення сировина:екстрагент 1:50, тривалiсть екстрагування – 20 хв. Також показано, що екстракти мiстять важливi мiкроелементи, а саме кальнiй, магнiй та калiй, натрiй.
Опис: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: професор, д.б.н. Гаркава К.Г.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51688
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ФЕБІТ_2021_162_ Клименко Я.О..doc.pdfПояснювальна записка1.24 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.