Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51670
Title: Батьківщина, дім, рідна мова як маркери національної ідентичності
Authors: Якібчук, Марія Василівна
Keywords: національна ідентичність
Батьківщина
дім
рідна мова
культурна ідентичність
традиції
Issue Date: Apr-2021
Publisher: Талком, Київ
Citation: Якібчук М.В. Батьківщина, дім, рідна мова як маркери національної ідентичності /М.В. Якібчук// Національна ідентичність в мові і культурі: збірник наукових праць / за заг. ред. О.Г. Шостак. - К.: Талком, 2021. – с.136-140
Abstract: Національна ідентичність є синкретичним феноменом, що містить у собі елементи культурної ідентичності, яка базується на культурі, мові, релігії, історичній пам’яті. Важливість дослідження зумовлена специфікою національно-культурної ідентичності як багатоаспекторного явища, досліджуваного не лише соціологами, етнографами, культурологами, але й літературознавцями, оскільки деякі проблеми стають темою художньої літератури. Пошуки національної тотожності, системно розпочаті з відродженням української державності на початку 90-х років ХХ ст.. дають можливість узагальнити український національний досвід. У рамках цього дослідження нас насамперед цікавить національна ідентичність як культурний феномен, об’єкт літературних дискурсів, істотний чинник гуманітарних процесів в Україні, який потребує певного змістового, семантичного аналізу з урахуванням української специфіки. Актуальність нашого матеріалу випливає з потреби зосередити увагу на творчому доробку З.Красівського і Я. Лесіва як речників національної тотожності, що відіграли особливу роль у процесах національного самоусвідомлення.
Description: Література 1. Денисюк І. Кілька міркувань щодо висвітлення української літератури (з приводу сучасного підручника). Слово і Час.2002.№5. С.13-21. 2. Красівський З. Невольницькі плачі. Брюсель. Література і мистецтво, 1984. 144 с. 3. Лесів, о. Ярослав. Мій хрест - в руках його нестиму. Івано-Франківськ. Нова Зоря, 2004. 160 с. 4. Сміт Ентоні Д. Національна ідентичність. Перекл. П. Таращук. К. Основи, 1994. 223 с. 5. Тарнашинська Л. Презумпція доцільності: абрис сучасної літературознавчої концептології. К.:Києво - Могилянська академія, 2008. 534с. 6. Якібчук М.В. Творчість З. Красівського та Я .Лесіва: дискурс національної ідентичності. Коломия. Вік, 2011. 192 с.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51670
ISBN: 978-617-8016-02-9
Appears in Collections:Національна ідентичність в мові і культурі. ХІV Міжнародна конференція

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yakibchuk.pdf708.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.