Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45254
Title: Датчик кутової орієнтації мініатюрних безпілотних літальних апаратів
Authors: Рявкін, Микола Олександрович
Keywords: безпілотний літальний апарат
система автоматичного управління
акселерометр
гіроскоп
кутова швидкість
гіровертикаль
інерційна маса
дипломна робота
Issue Date: 22-Dec-2020
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Рявкін М. О. Датчик кутової орієнтації мініатюрних безпілотних літальних апаратів. - Кваліфікаційна робота здобувача вищої освіти. - Київ, Національний авіаційний університет. - 2020. - 108 с.
Abstract: Історія безпілотних літальних апаратів (БПЛА) бере початок ще з 1899 року коли Нікола Тесла сконструював і продемонстрував громадськості перший у світі радіокерований кораблик. На сьогоднішній день БПЛА стрімко розвиваються у багатьох галузях. Вони масово застосовуються у військовій справі, в першу чергу для ведення повітряної розвідки — як тактичної, так і стратегічної. Безпілотники під-класів «міні-» та «мікро-» все ширше застосовуються під час бойових дій на рівні взводу та відділення для термінового отримання інформації типу «що за тим пагорбом», тобто для вирішення задач військової розвідки. Перспективним напрямом їх застосування є вирішення завдань у складі рою. Також використовуються БПЛА для коригування вогневих ударів по наземних цілях та як ударні. Безпілотні літальні апарати завжди були надбанням військових, проте останнім часом такі їх представники, як квадрокоптери, завойовують своє місце ще й у різних сферах цивільного життя. Щодня людство знаходить їм нові застосування, тим самим роблячи і певні апгрейди літаючих помічників. Дронам пророкують долю мобільних телефонів, тобто в недалекому майбутньому вони можуть стати незамінним атрибутом нашого життя. Це пояснюється, насамперед, порівняно невеликою їх вартістю, простотою керування, малими витратами на експлуатацію та утримання тощо. Щоб не повторюватись декілька разів, після огляду кожної сфери використання можете в думках додавати речення «Перевага використання – значно менші витрати коштів, оперативність, актуальність отриманих даних».
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник дипломної роботи: к.т.н., професор кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Філяшкін Микола Кирилович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45254
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рявкін М.О_Дипломна робота.pdfДиплом з пояснювальною запискою11.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.