Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45246
Title: Автоматизована система скидання вогнегасної рідини з літака пожежника
Authors: Гавриленко, Вадим Олегович
Keywords: літальний апарат
скидання рідини
ландшафтна пожежа
літак-пожежник
дисперсність
стулки
інфрачервоний приціл
дипломна робота
автоматизована система
Issue Date: 22-Dec-2020
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Гавриленко В. О. Автоматизована система скидання вогнегасної рідини з літака-пожежника. - Київ, Національний авіаційний університет. - 2020, 88 с.
Abstract: Щорічно на нашій планеті спалюються сотні тисяч квадратних кілометрів лісових земель. Лісові пожежі завдають великої шкоди. Крім руйнування навколишнього середовища, дрова знищує деревину, тварин і часто людей. З метою своєчасного виявлення пожежі та запобігання поширенню пожеж на великі території, у багатьох країнах були створені спеціальні авіаційні пожежні бригади. Серйозну небезпеку для навколишнього середовища, економіки та населення становлять пожежі в природному середовищі - так звані ландшафтні пожежі. Залежно від місця походження вони поділяються на лісові, степові, болотні, тундрові, привидні, саванні, степові, очеретяні, польові та інші. За своєю суттю, ландшафтний вогонь спонтанно поширюється при спалюванні, що призводить до знищення лісів, чагарників, запасів торфу та різної рослинності, що знаходяться на її шляху. Незважаючи на те, що 90% ландшафтних пожеж виникають внаслідок людської діяльності або через її безпеку, у більшості з них вони класифікуються як природні катастрофи. Пейзажні пожежі часто зустрічаються в найбільш «сприятливих» для цього літнього сезону, що називається сезон пожежної небезпеки. Після настання пожежі вогонь починається освоєння і поширення ландшафту вогню. Безперервно прогресуючу смугу горіння, на якій відбувається згоряння основного горючого матеріалу з максимумом для цієї вогневої щільності тепла, називається краєм вогню. Він розрізняє зовнішні і внутрішні кордони. Внутрішній край кромки звернений до зони, що охоплюється горінням, а зовнішня - до зовнішньої сторони області горіння. Частина краю, що поширюється на найвищій швидкості, називається фронтом вогню, але рухається в зворотному напрямку - задній. Частини рухомого краю між фронтом і тилом вогню називаються боками. При наявності легкозаймистих горючих матеріалів (наприклад, завіси хвойного росту) окремі ділянки передньої частини вогню рухаються вперед, утворюючи виступи (мови, клини), а при наявності пожеж - стійкість секцій (штор) огнестійкою рослинності) спостерігається утворення западин (кишень). Простір, обрамлений краєм, називається областю ландшафтного вогню. Поява ландшафтних пожеж пов'язана з такими параметрами, як температура, вологість повітря і горючих матеріалів, швидкість вітру. Оскільки ліси часто займають велику площу, пожежогасіння використовується для оперативного фіксації пожежі та її локалізації протягом багатьох десятиліть.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник роботи: старший викладач кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Кеменяш Юрій Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/45246
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом_Гавриленко.pdfПояснювальна записка2.98 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.