Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43396
Title: Маркетингові дослідження кредитного рейтингу на основі штучної нейронної мережі
Other Titles: Marketing research of credit rating on the basis of artificial neural network
Authors: Смерічевський, Сергій Францович
Smerichevskyi, Serhii Frantsovych
Касьянова, Наталія Віталіївна
Глушаченко, Сергій Сергійович
Keywords: кредитний рейтинг
кластерний аналіз
штучна нейронна мережа
багатошаровий персептрон
credit rating
cluster analysis
artificial neural network
multilayer perceptron
Issue Date: 2017
Publisher: Одеський національний політехнічний університет
Citation: Смерічевський C.Ф., Касьянова Н.В., Глушаченко С.С. Маркетингові дослідження кредитного рейтингу на основі штучної нейронної мережі // Маркетинг і цифрові технології. - Одеський національний політехнічний університет, 2017. - Том 1 - № 2. - с. 32-40
Abstract: В роботі розглянуті актуальні проблеми оцінки кредитного рейтингу підприємства на основі використання методів економіко-математичногомоделювання шляхом побудови та навчання штучної нейронної мережі. Визначено основні етапи нейромережевого моделювання процесу формування кредитного рейтингу підприємства. Теоретичні пропозиції підтверджено практичними розрахунками. Для оцінки кредитного рейтингу підприємства побудована багатошарова нейронна мережа з прямим зв’язком. В результаті проведеногоексперименту на наявній вибірці нейронна мережа побудована з точністю 98,7 %, що єзадовільним показником її роботи. Авторами обґрунтована доцільність використання запропонованого програмного продукту банками для автоматизованої оцінки кредитоспроможності потенційних клієнтів.
The aim of this paper is to study the theoretical and methodological principles and development the practical guidelines for the assessment of credit rating of an enterprise by the help of neural networks.
Description: В сучасній економічній системі кредитні рейтинги країн, регіонів, організацій та підприємств стали важливим інформаційним засобом, інструментом встановлення та підтримання ділових відносин в рамках господарської діяльності, регулювання ділового спілкування. Різноманіття суб’єктів і відносин між ними вимагає створення простої та зрозумілої системи, що дозволяє оцінити фінансовий стан і тенденції розвитку суб’єктів господарювання. У сучасному розумінні рейтинг – комплексна оцінка стану суб’єкта, яка дозволяє віднести його до певного кластеру або категорії. З цієї точки зору рейтинг виконує функцію перетворення великого обсягу інформації в публічну думку щодо класифікаційної групи, до якої відноситься суб’єкт. Проведений аналіз методик, які застосовуються вітчизняними комерційними банками, показав, що більшість з них є запозиченими із зарубіжних джерел та використовувані в даних методиках розрахунки оцінки фінансового стану неможливо застосувати до вітчизняних підприємств. В даний час вітчизняними банками недостатньо застосовуються комп'ютерні технології, засновані на використанні штучного інтелекту. За кордоном уже сформувався позитивний досвід застосування нейронних мереж кредитними організаціями. Однак ні вітчизняні підприємства, ні комерційні банки не застосовують методик маркетингових досліджень, заснованих на використанні нейронних мереж, що дозволяють визначити кредитний рейтинг позичальника, надають можливість скоротити час розгляду кредитних заявок та істотно підвищити точність оцінки кредитоспроможності позичальника.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43396
ISSN: 2522-9087
DOI: 10.15276/mdt.1.2.2017.2
Appears in Collections:Наукові матеріали кафедри маркетингу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Маркетингові дослідження_.pdf669.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.