Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/65006
Title: Аналіз системи управління літального апарату
Authors: Мисенко, Андрій Сергійович
Keywords: кваліфікаційна робота
БПЛА
дрон
BAYRAKTAR
Issue Date: 11-Jun-2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Мисенко А.С. Аналіз системи управління літального апарату. Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Бакалавр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний авіаційний університет. - Київ, 2024. - 60 с.
Abstract: Безпілотні літальні апарати перетворились на невід'ємну частину сучасного технологічного світу, відкриваючи нові горизонти у військовій, цивільній та комерційній сферах. Ці інноваційні пристрої, позбавлені людського екіпажу на борту, демонструють широкий спектр можливостей та переваг, підвищуючи ефективність та безпеку численних операцій. В умовах російської агресії проти України, БПЛА відіграють неоціненну роль у зборі розвідувальних даних, моніторингу територій та наданні критично важливої інформації для прийняття стратегічних рішень. Їхня здатність проникати у важкодоступні зони, забезпечувати високоякісну візуалізацію цілей та оперативно передавати дані робить їх незамінним активом у протидії ворогу. Проте, поряд з очевидними перевагами, використання БПЛА ставить нові виклики перед інженерами та розробниками. Забезпечення стабільності, точності та ефективності управління цими безпілотними системами вимагає ретельного аналізу та синтезу передових алгоритмів керування. Оптимізація траєкторій польоту, врахування змінних зовнішніх умов, автономність прийняття рішень та інтеграція з іншими технологіями є ключовими аспектами, що потребують ґрунтовного дослідження. Отже, подальший розвиток безпілотних літальних апаратів та вдосконалення систем їх управління є стратегічно важливим завданням, яке має безпосередній вплив на підвищення обороноздатності держави, ефективність цивільних та комерційних операцій, а також розкриває нові перспективи для наукових досліджень та інновацій.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: к.т.н., доцент кафедри аерокосмічних систем управління, Абрамович Олена Олександрівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/65006
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ 2024 151 Мисенко Андрій Сергійович.pdfкваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.