Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63642
Title: Забезпечення техногенної безпеки аеропортів на базі ГІС-технології
Authors: Крупко, Андрій Ігорович
Синило, Катерина Вікторівна
Keywords: ГІС-технології
аеропорт
санітарно-захисна зона
викиди забруднюючих речовин
Issue Date: 2024
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Крупко А. І., Синило К. В. Забезпечення техногенної безпеки аеропортів на базі ГІС-технології // Тези доповідей міжнародної науково-методичної конференції «Захист населення, територій та об'єктів критичної інфраструктури – освіта, наука, практика»: НАУ, Київ, Україна, Лечче, Італія, 23 - 24 травня 2024 року – С.20.
Abstract: Географічні інформаційні системи (ГІС) пропонують безпрецедентну платформу для моделювання авіаційної емісії, розсіювання забруднюючих речовин (ЗР) від точкових, лінійних та просторових джерел (різні етапи експлуатації ПС протягом злітно-посадкового циклу) в атмосферному повітрі та оцінку їх впливів на місцеву якість атмосферного повітря. ГІС дозволяє об’єднати потужність баз даних і розвинуті можливості візуалізації на основі електронних карт. Переваги використання ГІС для моделювання забруднення на території аеропортів можна продемонструвати на прикладі аеропорту Х’юстон. Так, перед початком обчислення забруднення повітря на території аеропорту необхідно створити його інфраструктуру. Для цього потрібно конвертувати текстові файли, що надав аеропорт у форматах csv та dmna, у векторні шари та атрибутивні таблиці.
Description: Список літератури 1. Запорожець О. І., Синило К. В. Інформаційні технології забезпечення безпеки та природоохоронної діяльності в аеропортах. Науковий вісник Херсонської державної морської академії №1 (6), 2012 С. 362–372. 2. https://uk.wikipedia.org/wiki/QGIS
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63642
Appears in Collections:Матеріали конференцій кафедри цивільної та промислової безпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
+Synylo.pdf142.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.