Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63076
Title: Адаптивна ідентифікація статичного об'єкта управління градієнтним методом
Authors: Родзін, Максим Олегович
Keywords: кваліфікаційна робота
адаптивна ідентифікація
задача ідентифікації
задача моделювання
задача оптимізації
критерії якості ідентифікації
градієнтний алгоритм ідентифікації
Issue Date: 22-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Родзін М.О. Адаптивна ідентифікація статичного об'єкта управління градієнтним методом. - Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Бакалавр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 69 с.
Abstract: У роботі було проведено дослідження, спрямоване на адаптивну ідентифікацію статичного об’єкта управління градієнтним методом. Було визначено проблемо ідентифікації як одну з основних задач моделювання. Були розглянуті основні поняття, визначення, критерії якості та методи ідентифікації. Особливу увагу приділили прикладним-експериментальним методам параметричної ідентифікації. Була поставлена задача адаптивної ідентифікації статичного об’єкта. Розглянули різноманітні алгоритми ідентифікації Сформульована оптимізаційна задача, обрана процедура оптимізації критерію оптимальності. Розглянуто класи задач оптимізації, а також було зосереджено увагу на градієнтному методі оптимізації з дробленням кроку. Відповідно, розглянуто градієнтний алгоритм ідентифікації. Розв’язано задачу адаптивної ідентифікації статичного об’єкта. При цьому були застосовані теоретичні знання, отримані в ході розгляду теоретичних аспектів в перших двох розділах. Використовуючи градієнтний метод оптимізації, було проведено відповідний аналіз та визначено параметри статичного об’єкта управління. Вивчення та впровадження методів адаптивної ідентифікації статичних об’єктів управління, особливо за допомогою градієнтних методів, відкриває нові горизонти з точки зору техніко-економічної перспективи. Це пов’язано з потенціалом цих методів до підвищення ефективності процесів управління, зокрема, зменшенням часу, необхідного для виконання різноманітних задач. Використання адаптивної ідентифікації може сприяти точнішому та швидшому визначенню параметрів системи, що у свою чергу зменшує кількість помилок, пов’язаних з неправильною інтерпретацією даних. Зменшення часу на ідентифікацію може привести до значної економії ресурсів, особливо у великих і складних системах.Дослідити сучасний стан адаптивної ідентифікації статичного об’єкта управління градієнтним методом, вивчити існуючі методи та розробити нові методики на основі аналізу сучасних наукових розробок і практичних результатів з метою підвищення ефективності та надійності управління різноманітними технічними об’єктами. Цілі включають, але не обмежуються, розумінням принципів градієнтного методу, його застосуванням у контексті адаптивної ідентифікації та оцінкою ефективності такого застосування в різних ситуаціях.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. № 311/од " Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: к.т.н., доцент кафедри аерокосмічних систем управління, Білак Наталія Василівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63076
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ 151 2023 Родзін Максим Олегович.pdfкваліфікаційна робота з пояснювальною запискою777.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.