Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62931
Title: Адаптивна система автоматичного управління безпілотним літальним апаратом
Authors: Єфремов, Олександр Олександрович
Keywords: кваліфікаційна робота
пропорційно-інтегрально-диференціальний регулятор
автоматичне управління
інтегральна система
система управління
безпілотний літальний апарат
Issue Date: 22-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Єфремов О.О. Адаптивна система автоматичного управління безпілотним літальним апаратом. Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Бакалавр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023. - 60 с.
Abstract: За останні роки використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) вийшло на новий рівень. Чотирьохмоторний літальний апарат називають також квадрокоптером або дроном. Окрім аматорської зйомки з повітря, дрони використовуються для доставляння вантажів, в системах моніторингу, в розвідці та будь-якій іншій діяльності, де доцільно дистанційне спостерігання. Наприклад, оснастивши безпілотник теплові зором, деякі будівельні компанії проводять дослідження споруди на предмет тепловтрат. Повсюдне застосування літальних апаратів провокує уряд деяких країн вносити законопроекти, які забороняють або обмежують використання безпілотників поряд з аеропортами або особливо охоронюваними об’єктами. Окремі країни, наприклад Франція, навіть тренує птахів для перехвату літальних апаратів. Підвищена популярність призвела до виникнення найрізноманітніших по габаритам, потужності та льотним характеристикам видів літальних апаратів. Однією з причин розвитку досліджень в даній області є поява інтелектуальних датчиків на одній мікросхемі, які дозволяють досить точно отримувати дані про положення літального апарату в просторі, що дозволило створити систему управління таким апаратом практично невагомою відносно ваги його складових частин. Головною проблемою, які необхідно вирішити при створенні літального апарату, є розробка закону управління, який дозволяє передбачити поведінку літального апарату при зміні тяги його двигунів і тим самим, керувати ним. Для цього необхідно розробити математичну модель, яка б описувала конкретний апарат. В даній роботі розглядається отримання математичної моделі виходячи з рівнянь руху, які були введені в ході опису сил та крутних моментів, які діють на літальний апарат. Отримана модель дозволила б знайти оптимальні налаштування для вибраного закону управління літальним апаратом.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од " Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: д.т.н., завідувач кафедри аерокосмічних систем управління, Мельник Юрій Віталійович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62931
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_151_2023_Єфремов_Олександр_Олександрович.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.