Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62729
Title: Проблеми виявлення аномалій в комп'ютерних мережах у режимі реального часу
Authors: Столяр, Анна
Keywords: процес
режим
обробка
аналіз
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Столяр А.Л. Проблеми виявлення аномалій в комп'ютерних мережах у режимі реального часу / А.Л. Столяр // Комп’ютерні системи та мережні технології : ХІІІ Міжнар. науково-практ. конф. - Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 148–150.
Abstract: Аномалії – це несподівані або незвичайні події, які відбуваються в мережі, а виявлення аномалій – це процес ідентифікації цих подій. У комп’ютерних мережах аномалії можуть бути спричинені різними факторами, такими як апаратні та програмні збої або кібератаки. Виявлення аномалій у режимі реального часу передбачає процес, який ефективно й точно визначає аномалії шляхом одночасного збору й обробки даних із високою обчислювальною ефективністю. Однак виявлення аномалій у реальному часі пов'язане з низкою проблем, які необхідно подолати. Далі розглядаються деякі з ключових проблем, пов’язаних із виявленням аномалій у комп’ютерних мережах. Виявлення аномалій у реальному часі може бути складним через високу швидкість отримання даних і великий обсяг даних, які необхідно обробити. Обсяги даних можуть варіюватися від гігабайт до терабайт і більше, залежно від розміру і складності мережі. Додатково, мережа може обробляти від тисяч до мільйонів точок даних в секунду. Одним із рішень цієї проблеми є використання розподілених обчислень. Дані можуть оброблятися на декількох серверах, здатних впоратися з великими обсягами і швидкістю даних. Розподілені обчислювальні системи, такі як Hadoop і Spark, використовуються для обробки даних в реальному часі. Іншим рішенням є використання вибірок і фільтрації для зменшення обсягу даних, які необхідно проаналізувати.
Description: ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА 1. Limthong K. Real-Time Computer Network Anomaly Detection Using Machine Learning Techniques. Journal of Advances in Computer Networks. – 2013. – P. 1-5. 2. Chuadhry M.A., Gauthama R.M.R., Aditya M. Challenges in Machine Learning based approaches for Real-Time Anomaly Detection in Industrial Control Systems. Proceedings of the 6th ACM on CyberPhysical System Security Workshop. – Association for Computing Machinery, New York, USA, 2020.– P. 23-29. 3. Hadoop vs. Spark: What's the Difference? URL: https://www.ibm.com/cloud/blog/hadoop-vs-spark (дата звернення: 27.03.2023).
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62729
Appears in Collections:Міжнародна науково-практична конференція «Комп’ютерні системи та мережні технології» (CSNT-2021)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Столяр А.Л..pdf95.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.