Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62698
Title: Методика метаевристичної оптимізації ключових параметрів безпроводових радіомереж
Authors: Дрововозов, Володимир
Аль-Шаммарі, Ахмед Аршед
Коцюр, Анатолій
Keywords: доступ
можливості
система
передача
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Дрововозов В.І. Методика метаевристичної оптимізації ключових параметрів безпроводових радіомереж / В.І. Дрововозов, Аль-Шаммарі Ахмед Аршед, А.Б. Коцюр // Комп’ютерні системи та мережні технології : ХІІІ Міжнар. науково-практ. конф. - Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 74–79.
Abstract: Безпроводові мережі нових поколінь, призначені для підтримки різних видів трафіку, таких як голос, дані та мультимедіа, активно впроваджуються в сучасні складні та різнорідні інформаційнокомунікаційні системи. У цих мережах обмін даними між абонентами можна покращити завдяки високій якості зображень та відео, а доступ до інформації та послуг – за рахунок підвищення швидкості передачі даних, наскрізної якості сервісу (End-to-End QoS, e2e QoS) та зменшення рівня бітових помилок, заходів безпеки, урахування локації абонента, енергоефективності та новим гнучкими комунікаційним можливостям. Ці функції створюють нові можливості не тільки у виробничій та організаційній сферах, але і для постачальників контенту та послуг, що використовують ці мережі. Поставлені завдання розв’язуються за допомогою спеціальних модулів управління радіо ресурсами, адаптації та оптимізації на декількох рівнях стека протоколів моделі взаємодії відкритих систем (Open System Interconnection Reference Model, OSI). Надання гарантій якості є важливою метою розробки безпроводових мереж. Різні методи можуть мати дуже різноманітні вимоги до якості щодо термінів передачі даних, міжкінцевої затримки та ймовірностей порушення, пов'язаних із затримкою. Наприклад, програми управління виробничим підприємством вимагають надійної та своєчасної доставки команд управління; отже, важливо гарантувати, що жоден пакет не втрачається чи затримується під час передачі пакету. Цей тип гарантій QoS зазвичай називають детермінованими або жорсткими гарантіями. З іншого боку, для більшості мультимедійних застосунків, включаючи відео телефонію, передачу мультимедіа та Інтернетігри, не потрібні такі суворі вимоги до якості QoS, тому що ці75 застосунки мало чутливі до короткострокових порушень QoS. Цей тип гарантій QoS зазвичай називають статистичними або м'якими гарантіями.
Description: ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА 1. Дрововозов В.І., Аль-Шаммарі Ахмед Аршед, Толстікова О.В., Водоп’янов С.В., Коцюр А.Б. Наскрізна якість сервісу безпроводових мереж з міжрівневою взаємодією. Проблеми інформатизації та управління. 2020. Вип. 63. С. 11–17. 2. Дрововозов В.І., Аль-Шаммарі Ахмед Аршед, Толстікова О.В. Оптимізація ключових характеристик безпроводових мереж з міжрівневою взаємодією. Проблеми інформатизації та управління. 2021. Вип. 67 (3). С. 16–27. 3. Gendereau M., Potvin J.-I. Handbook of Metaheuristic, 3rd ed. – Springer International Publishing AG, 2019. – 604 p.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62698
Appears in Collections:Міжнародна науково-практична конференція «Комп’ютерні системи та мережні технології» (CSNT-2021)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.