Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62358
Title: Фінансово-інвестиційні механізми підвищення ефективності функціонування підприємства
Authors: Іванова, Ксенія Олександрівна
Keywords: Фінансово- інвестиційні
механізми
шляхи
ефективність
удосконалення
дипломна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Іванова К.О. Фінансово-інвестиційні механізми підвищення ефективності функціонування підприємства– Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня магістра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 113 с.
Abstract: Більшість підприємств вугільної промисловості перебувають у державній власності, але існує проблема формування цілісної політики, яка містила би довгострокове бачення розвитку галузі. Головним заходом державної політики було надання державної підтримки. Внаслідок відсутності стратегії розвитку та контролю з боку власника - держави - керівники віддавали перевагу короткостроковим інтересам. Наприклад, кошти, виділені в межах державної підтримки й призначені для інвестування, керівники спрямовували на виплату боргів із заробітної платні, щоб подолати соціальну напругу. Під час перевірок Рахункової палати було зафіксовано, що значний обсяг коштів, виділених у межах державної підтримки вугільної галузі, використано не за цільовим призначенням. На наш погляд, державна програма «Вугілля України» містить стратегічне бачення розвитку галузі, але в ній не обґрунтовані механізми досягнення цілей програми.На концептуальному рівні в перспективному плануванні фінансово економічних заходів із розвитку вугільної промисловості необхідно застосовувати державний підхід до вирішення проблем шахтарського середовища. Для цього потрібно формувати і розвивати законодавчу базу формування оптового ринку вугілля, проведення інноваційних структурних перетворень, впровадження ринкових механізмів інвестування і фінансування вугільної галузі, забезпечення її провідного місця в паливно-енергетичному комплексі. Вихід галузі на сталий розвитку має забезпечуватися державною бюджетною підтримкою, ефективністю фінансово-господарської діяльності, підвищенням рівня безпеки видобутку вугілля і якості готової вугільної продукції. Для вирішення зазначених проблем необхідно розробити цільові програми розвитку вугільної галузі з чітким обґрунтуванням об’єктів цільового бюджетного інвестування, підвищенням відповідальності керівників шахт за ефективне освоєння інвестицій та звітування про виконання прийнятих інвестиційних зобов’язань. Стратегіям розвитку вугільної промисловості в частині раціонального використання наявних ресурсів має бути узгодженою зі стратегіями розвитку теплової електроенергетики та гірничо-металургійного комплексу, інших галузей тощо.Пріоритетними об’єктами інвестування вугільних підприємств має стати: оновлення та розвиток шахтного фонду, капітальне будівництво, сучасні технології проходження підземних гірничих виробіток,вуглевидобування, забезпечення безпеки і охорони шахтарської праці. Необхідно змістити акценти з бюджетної підтримки операційної діяльності на бюджетну підтримку інвестиційної діяльності.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Магістр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма ««Фінанси і кредит». Керівник проекту: - к.е.н. Марина Євтушенко
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62358
Appears in Collections:Без назви

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Іванова К.О. _2023.pdfДипломна робота1.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.