Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62251
Title: Розпізнавання образів літаків у реальному часі з використанням компʼютерного зору
Authors: Шемідько, Артем Олександрович
Keywords: дипломна робота
розпізнавання образів літаків
комп'ютерний зір
реальний час
комп'ютерний зір
ефективність
інтеграція систем
аналіз результатів
автоматизація
оптимізація алгоритмів
Issue Date: 31-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Шемідько А. О. Розпізнавання образів літаків у реальному часі з використанням компʼютерного зору. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності «Комп’ютерні науки», «Інформаційні управляючі системи та технології». - Київ, 2023. – 75 с.
Abstract: В сучасному світі, охопленому стрімким технологічним прогресом, розпізнавання образів літаків у реальному часі з використанням комп'ютерного зору стає невід'ємною складовою вирішення важливих завдань в різних областях, включаючи авіаційну безпеку, транспортні системи та моніторинг просторового простору. Здатність автоматично та точно виявляти літаки в режимі реального часу має визначальне значення для оперативної реакції на потенційні загрози, ефективного управління повітряним рухом, а також забезпечення надійності та безпеки авіаційних процесів. Глибока нейронна мережа (CNN), як ключовий інструмент у сфері комп'ютерного зору, відіграє важливу роль у досягненні високої точності та швидкодії в процесі розпізнавання образів. Ця кваліфікаційна робота присвячена розгляду та розробці ефективної системи розпізнавання літаків, яка працює в реальному часі, використовуючи передові методи комп'ютерного зору та глибокого навчання. У світлі загостреної потреби у вдосконаленні систем безпеки та управління повітряним простором, дана робота націлена на вирішення актуальних завдань, пов'язаних із застосуванням сучасних технологій для надійного та ефективного розпізнавання літаків в режимі реального часу. Результати даного дослідження можуть стати основою для подальшого розвитку автоматизованих систем, що сприятимуть підвищенню рівня безпеки та ефективності в авіаційній сфері.Експериментальні дослідження полягають в огляді існуючих рішень, їх переваг та недоліків, зосереджуючи увагу на відсутності необхідного функціоналу, який покращить досвід як керівника так і розробника в проєкті та перевірці продуктивності, стабільності та інформативності власних розроблених систем, з урахуванням специфіки діяльності для продукту, шляхом тестування системи, аналізу та відгуку користувачів. Основні завдання та напрямки роботи включають.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету» Керівник проекту: професор, доктор технічних наук, Савченко Аліна Станіславівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62251
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФКНТ_2023_122_Шемідько А.О.pdfДипломна робота магістра2.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.