Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61814
Title: Місце України в розвитку міжнародного енергетичного ринку
Authors: Вовк, Юлія Олександрівна
Keywords: дипломна робота
енергетичний ринок України
енергетична безпека
енергетична політика
сталий розвиток
енергетичний перехід
світовий енергетичний ринок
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Вовк Ю.О. Місце України в розвитку міжнародного енергетичного ринку. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Міжнародні економічні відносини". - Національний авіаційний університет.- Київ, 2023. - 118 с.
Abstract: Глобальні зрушення останніх років спричинили виникнення низки проблем в світовій економічній системі і поставили перед необхідністю формулювання нових підходів до розбудови міжнародних економічних відносин. Пандемія COVID-19 і війна росії проти України деформували усталені міжнародні економічні зв’язки, світову економіку, і з особливою силою позначились на її енергетичному секторі. Пандемія спричинила різкі коливання попиту на енергоносії, стрибки цін на нафту, збої в ланцюжках енергопостачання та стала перешкодою на шляху інвестицій у розвиток енергетики, тоді як війна залишила світ із зростанням цін на енергоносії та проблемами енергетичної безпеки. Реалізація задекларованої глобальної програми енергетичного переходу також стала одним із тригерів переформатування енергетичного ринку. Комплексний вплив цих криз на перехід до використання енергоносіїв з низьким вмістом вуглецю та пом’якшення наслідків зміни клімату все ще невизначено і потребує додаткоих досліджень. Під впливом криз глобальний енергетичний ринок динамічно змінюється і в контексті економічної ефективності. Світ зіткнувся з стрімким зростанням цін, що сильно вдарило по споживачах, і все це відбувалося на тлі загроз енергетичній безпеці. Більше того, світова залежність від споживання викопного палива, яка тягне за собою нестабільність цін на ресурси і відтак, непрогнозованість економічного розвитку та загрозу економічній і енергетичні безпеці, опинилася в центрі уваги і вимагає постійної уваги. Економічна криза в ЄС, спричинена війною в Україні, посилила необхідність прискореного енергетичного переходу країн спільноти, який, як вважається, захистить країни від наслідків використання «брудного» палива, що постачається лише виробниками-монополістами, та стимулюватиме до використання енергетичних джерел з низьким вмістом вуглецю, таких як відновлювані джерела енергії та атомна енергія. Проте і це питання потребує додаткового вивчення.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Магістр», галузь знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальність 292 «Міжнародні економічні відносини», освітньо-професійна програма «Міжнародні економічні відносини». Керівник проекту: кандидат економічних наук, професор Татаренко Наталія Олексіївна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61814
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФМВ_2023_292_ВовкЮО.pdfДипломна робота1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.