Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61023
Title: Інтелектуальна система налаштування візуальної системи навігації БПЛА
Authors: Сюрха, Οрест Οлександрοвич
Keywords: кваліфікаційна робота
пілотажно-навігаційний комплекс
інерціальна навігаційна система
трикомпонентний магнітометр
магнітний курс
усунення девіації на аеродромі
безпілотний літальний апарат
Issue Date: 22-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Сюрха О. О. Інтелектуальна система налаштування візуальної системи навігації БПЛА. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 90 с.
Abstract: На сучасних БПЛА в якості основної навігаційної системи використовується ІНС, зокрема БІНС, що забезпечує обрахування координат місця знаходження. Інерціальна навігаційна система дозволяє автономно визначати складові прискорення і швидкості польоту ЛА, кути крену і тангажу. У деяких ІНС здійснюється автономне обчислення координат місцезнаходження літака. Перевага інерціальних систем перед іншими системами навігації − це їх повна автономність, абсолютна завадозахищеність, а також висока інформативність. Проте, БІНС мають властивість накопичувати похибки визначення координат місця знаходження, крім того визначення всіх навігаційних параметрів здійснюється з похибками, що носять коливальний характер. Ці властивості ІНС висувають жорсткі вимоги до точності датчиків первинної інформації, більшість з яких у даний час не можуть бути технічно реалізовані. Тому ІНС потребує корекції, для чого в парі використовується СНС. Досить актуальною на даний час є задача створення комплексної навігаційної системи на базі супутникової та інерціальної систем навігації для визначення координат місця розташування рухливого об'єкта, у тому числі БПЛА. Використання інтегрованих інерціально-супутникових систем компенсує недоліки окремих систем, і забезпечує високу точність і надійність виміру параметрів польоту. З метою покращення визначення навігаційних параметрів польоту при перервах у роботі супутникової системи навігації, доцільно удосконалити навігаційну систему шляхом використання додаткової інформації від аеромагнітометричної системи.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: д.т.н., профессор, зав. кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Синєглазов Віктор Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61023
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сюрха Диплом.pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.98 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.