Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60900
Название: Система автоматичного наведення керованої вогнегасної бомби
Авторы: Місюра, Роман Миколайович
Ключевые слова: кваліфікаційна робота
гелікоптер
система активного управління
автоматичне наведення
супутникова навігаційна система
безпілотний літальний апарат
контури спостереження
калманівська фільтрація
Дата публикации: 20-июн-2023
Издательство: Національний авіаційний університет
Библиографическое описание: Місюра Р. М. Система автоматичного наведення керованої вогнегасної бомби. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 73 с.
Краткий осмотр (реферат): Кількість пожеж в Україні збільшується у геометричній прогресії. У 80-тих роках під час лісових пожеж згорало понад 3 тисячі гектарів на рік, у 90-тих – 5 тисяч гектарів, у 2000-них – 10 тисяч, у 2020-му більше 100 тисяч згорілих гектарів лісу. По сільськогосподарських полях стабільно згоряє від 300 тисяч гектарів. У 2016-2017 роках – 500 тисяч гектарів, у 2014 – 1 млн гектарів. Таким чином, щорічно згоряє від 300 тисяч до 1 млн гектарів. Гасити лісові пожежі стає все важчим і важчим завданням, і це пов'язано не тільки зі зміною клімату. Так, наприклад, в Україні суттєво впав рівень головних річок, таких як Дніпро, Десна та інші, на 5 і більше метрів, упав рівень і ґрунтових річок. Безсніжні зими також роблять свій внесок у те, що посуха настає вже в лютому, тоді ж починаються і перші лісові пожежі. Особливість сучасних лісових катастрофічних пожеж – їхня швидкість. Раніше пожежа рухалася зі швидкістю 3-4 км/год, і не було проблем її наздогнати і загасити, зараз вона рухається зі швидкістю 20-25 км/год – це вже серйозна швидкість і гасити такі пожежі можна лише із залученням сучасних технічних засобів та інформаційних технологій. Домінуючу роль у виявленні та гасінні лісових пожеж відіграє авіаційна охорона лісів. Ідея застосування літаків для боротьби з лісовими пожежами виникла на зорі становлення цивільної авіації.
Описание: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: к.т.н., професор, кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Філяшкін Микола Кирилович
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60900
Располагается в коллекциях:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ФАЕТ_КП-403б_Місюра Роман.pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою2.45 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.