Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60366
Title: Фінансовий стан підприємства та резерви його зміцнення
Authors: Попескул, Ян Русланович
Keywords: оцінка
фіансовий стан
підприємство
шляхи
резерви
зміцнення
дипломна робота
Issue Date: 23-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Попескул Я.Р. Фінансовий стан підприємства та резерви його зміцнення – Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 87 с.
Abstract: Важливу роль у забезпеченні ефективних форм господарювання на СГД відіграє аналіз їх фінансового стану, який відповідає за відбір, оцінку та інтерпретацію фінансових, економічних та інших даних, що впливають на процес прийняття інвестиційних та фінансових рішень. І хоча сам термін «фінанси» за останні 10-15 років пройшов через певні зміни та суттєво ускладнився, фінансові аналітики у країнах із розвинутою ринковою економікою традиційно займаються розрахунком показників та коефіцієнтів, статистичним аналізом, складанням трендів для прогнозування.Показники фінансового стану відбивають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. В остаточному підсумку фінансовий стан у значною мірою визначає конкурентоздатність СГД, його потенціал у діловому спів-робітництві, оцінює якою мірою гарантовані економічні інтереси самого СГД і його партнерів по фінансовим і економічним відносинам. Стійкий фінансовий стан формується в процесі всієї економічної діяльності СГД, визначення його на ту чи іншу дату допомагає відповісти на питання, наскільки правильно СГД керувало фінансовими ресурсами протягом періоду, що передував цій даті як воно використовувало майно, наскільки раціонально воно сполучило власні й позикові джерела, наскільки ефективно використовував власний капітал, яка віддача операційного потенціалу, чи нормальні взаємини з дебіторами, кредиторами, бюджетом, акціонерами тощо.Показники фінансового стану повинні бути такими, щоб усі, хто зв'язаний з СГД економічними відносинами могли одержати відповідь на питання, наскільки надійне СГД як партнер у цих відносинах, а отже прийняти рішення про економічну доцільність продовження відносин. У кожного партнера свої критерії економічної доцільності тому показники фінансового стану повинні бути різнобічними. СГД може реалізувати свої економічні інтереси лише через забезпечення нормальних безперебійних взаєминах із партнерами. Від удосконалення управління фінансовим станом СГД залежать його економічні перспективи. Ефективне виробництво та реалізація якісної продукції позитивно впливають на фінансовий стан СГД. Збої у операційному процесі, погіршення якості продукції, ускладнення з її реалізацією ведуть до зменшення надходження коштів на рахунки СГД, внаслідок чого погіршується його платоспроможність. Очевидним також є і зворотній зв'язок, який полягає у тому, що відсутність коштів може призвести до перебоїв у забезпеченості матеріальними ресурсами, а отже, і у операційному процесі. Однак у операційній діяльності українських СГД часто трапляються випадки, коли і добре працююче СГД відчуває фінансові ускладнення, пов'язані з недостатньо раціональним розміщенням і використанням наявних фінансових ресурсів.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма «Фінанси і кредит». Керівник проекту: кандидат економічних наук Вікторія Козлова
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60366
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Попескул Я.Р._2023.pdfДипломна робота1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.