Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60066
Title: Облік і аудит розрахунків з бюджетом за податком на додану вартість на підприємстві
Authors: Голованова, Дарина Олександрівна
Keywords: розрахунки з бюджетом
податок на додану вартість
податкове забов`язання
податковий кредит
облік
звітність
аудит
дипломна робота
Issue Date: 21-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Голованова Д.О. Облік і аудит розрахунків з бюджетом за податком на додану вартість на підприємстві – Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності 071 «Облік і оподаткування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 74 с.
Abstract: Із затвердженням Податкового кодексу в Україні змінився сталий підхід до обчислення фінансового результату до оподаткування. Відповідно відбулося зближення бухгалтерського обліку та податкових розрахунків, проте незначне, що підтверджується виділенням у Податковому кодексі доходів, які не включаються під час визначення об’єкта оподаткування; витрат, які не включаються суб’єктом господарювання під час формування об’єкта оподаткування, а також витрат подвійного призначення. Існування таких складових і в подальшому призводитиме до появи податкових різниць та потребує досліджень щодо максимального наближення бухгалтерського обліку та податкових розрахунків, а також розрахунків з бюджетом за податком на додану вартість. У цьому зв’язку актуальність теми є беззаперечною.Питаннями розрахунків з бюджетом за податком на додану вартість (ПДВ) займаються багато вчених-економістів, серед яких можна виділити: А.А. Амоша, О.О. Борисова, Ф.Ф. Бутинця, Л.В. Нападовську, Ф.О. Ярошенко, Н.О. Гура, В.П. Завгороднього та ін.Податок на додану вартість є суттєвою складовою при формування доходної частини Державного бюджету. Це обумовлено тією особливістю, що ПДВ є податком на споживання, таким чином кінцевий споживач виступає платником даного податку. ПДВ – важливе джерело бюджету, він виступає одним із домінуючих податків, яким може маніпулювати тіньовий сектор через недосконалість податкового законодавства. Зокрема, це проявляється через ухилення від регулярної сплати ПДВ до бюджету, незаконному відшкодуванні чималих сум податку за рахунок бюджету, великій кількості зловживань платників податку під час користування пільгами та формування податкового кредиту. Затверджений ПКУ зумовив певні нововведення щодо регламенту нарахування та сплати податку на додану вартість, які мають сприяти регулярності та своєчасні надходження платежів до бюджету. ПДВ на даний час має виражену фіскальну функцію, що забезпечує взаємозв’язок ефективної податкової політики держави та дієвого управління податком на додану вартість на макрорівні. Об’єктивні дані щодо нарахування і сплати ПДВ розкриває аудит показників Податкової декларації з ПДВ.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 071 «Облік і оподаткування», освітньо-професійна програма «Облік і аудит». Керівник проекту: доктор економічних наук, професор Ніна ОВСЮК
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60066
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Голованова Д.О._2023.pdfДипломна робота2.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.