Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59647
Title: Застосування нейротехнологій у реабілітації після інсульту
Authors: Шевченко, Тетяна
Keywords: головний мозок
нейротехнології
мозок
інсульт
реабілітація
лікування інсульту
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Шевченко Т. Застосування нейротехнологій у реабілітації після інсульту // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 95–97.
Abstract: Метою даної роботи є підвищення ефективності реабілітації після інсульту за допомогою нейротехнологій. Щороку в Україні фіксується приблизно 110-120 тис. інсультів. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я [1] 30-40% помирають в перший місяць хвороби, ще 20-25% протягом наступних дванадцяти місяців. Інші хто вижив, мають потребу в постійній реабілітації і тільки невелика кількість постраждалих повернуться до звичного життя. Тому є необхідність у пошуку, діючих методів реабілітації для допомоги пацієнтам у відновленні. У хворих, які перенесли важкий інсульт часто спостерігається дисфункція моторної функції, мовлення та інших когнітивних функцій і це значною мірою впливає на якість життя. За основу для дослідження та пошуку найефективнішого методу лікування були взяті останні клінічні дані Швейцарського федерального технологічного інституту Лозани. Аналіз різних методів лікування показав, що саме персоналізований підхід до терапії є найефективнішим. Використання інтерфейсу мозок-комп'ютер, робототехніки, функціональної електричної стимуляції та стимуляції мозку спеціально підібраних для максимізації ефекту лікування у кожного окремого пацієнта, може значно поліпшити результати лікування і зменшити час відновлення[2]. Мета цього лікування полягає в тому, щоб пацієнт отримав повне одужання за допомогою комбінованого використання нових персоналізованих терапій на основі нейротехнологій. В порівнянні з класичними засобами реабілітації нейротехнології набагато якісніше допомагають пацієнтам у відновленні. Роблячи висновок можна зазначити, нейротехнології є відносно новим та перспективним методом реабілітації після інсульту, вони дають можливість підвищити ефективність процесу відновлення функцій мозку та тіла.
Description: 1. Word health organization [електронний ресурс] URL:https://phc.org.ua/news/sercevosudinni-zakhvoryuvannya-golovna-prichina-smerti-ukrainciv- visnovki-z-doslidzhennya. 2. S. M. Hatem et al., «Rehabilitation of motor function after stroke: A multiple systematic review focused on techniques to stimulate upper extremity recovery» Frontiers Hum. Neurosci., vol. 10, p. 442, Sep. 2016
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59647
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Шевченко_1.pdf57.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.