Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59638
Title: Поліпшення оцінки глибини наркозу шляхом контролю слухових викликаних потенціалів мозку
Authors: Сотуленко, Юлія
Keywords: глибокий наркоз
глибина наркозу
слухові викликані потенціали
багатоканальний електроенцефалограф
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Сотуленко Ю. Поліпшення оцінки глибини наркозу шляхом контролю слухових викликаних потенціалів мозку // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 116–117.
Abstract: Загальна анастезія або наркоз – це штучно викликана зворотна зміна функції центральної нервової системи, що супроводжується втратою чутливості, вимкненням свідомості. Глибокий наркоз супроводжується також розслабленням м'язів, блокадою вегетативних та невроендокринних реакцій, пригніченням життєве важливих функцій організму. Вважається, що структури мозку, які керують свідомістю, анатомічно тісно пов'язані зі структурами, залученими до формування реакції на звукові коливання [1]. Слухові викликані потенціали - це електричні сигнали, які виникають у мозку відповідно до звукових стимулів. Слухові викликані потенціали (СВП) можуть бути використані для оцінки глибини наркозу. Ці електричні сигнали реєструються з електродів, розташованих на голові пацієнта, під час прослуховування звукових стимулів. Існує кілька способів покращення оцінки глибини наркозу за допомогою контролю СВП мозку. Один з них полягає в збільшенні чутливості електродів, що використовуються для реєстрації СВП. Це може бути досягнуто за допомогою збільшення кількості електродів або зміни їх розташування на голові [2]. Інший спосіб полягає в застосуванні алгоритмів обробки сигналів, які дозволяють підвищити точність вимірювань. Наприклад, можуть бути застосовані алгоритми фільтрації шуму або аналізу спектра СВП. Багатоканальний електроенцефалограф (БКЕЕГ) може бути використаний для поліпшення оцінки глибини наркозу шляхом контролю СВП мозку. Також важливо враховувати індивідуальні особливості пацієнта, такі як вік, стать, вага та інші фактори, що можуть вплинути на глибину наркозу. Наприклад, у дітей і старших людей може бути необхідно збільшити дозу анестезії для досягнення потрібного рівня глибини наркозу.
Description: 1.https://ee.kpi.ua/~popov/My_papers/ART_008.pdf. 2.https://vesta-med.com/ua/article/jelektrojencefalogramma-jejeg/. 3.https://cyberleninka.ru/article/n/entropiynye-metody-otsenki-urovnya-anestezii-po-eegsignalu/viewer
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59638
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сотуленко.pdf51.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.