Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59508
Title: Дослідження впливу на організм людини швидких перепадів барометричного тиску та методи запобігання баротравм
Authors: Заведея, Марія Олександрівна
Keywords: баротравма
запобігання баротравмам
лікування баротравм
маневр Вальсальви
внутрішньолегеневий тиск
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Заведея М. О. Дослідження впливу на організм людини швидких перепадів барометричного тиску та методи запобігання баротравм // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 71–72.
Abstract: Баротравма (МКБ-10: Т70.0; Т70.1)– це медичний стан, викликаний зміною тиску повітря або води, що може призвести до пошкодження різних частин тіла, переважно, органів, що містять повітря або гази (легень, барабанних порожнин, пазух носа). Цей стан може вражати людей, які працюють або беруть участь у діяльності в середовищах з різним рівнем тиску: дайверів, пілотів та людей, які подорожують на великій висоті. Баротравма може викликати ряд симптомів, що включають біль, втрату слуху, запаморочення та утруднене дихання. Швидкості руху молекул, що входять до складу повітря, неоднакові. Деякі молекули мають швидкість більшу, ніж переважна більшість. Тому, вони можуть підніматися над Землею на значну висоту. Відносна кількість таких молекул з висотою зменшується. Відповідно зменшується й утворюваний ними тиск. За звичайних умов, на людину діє тиск, що чисельно дорівнює 101,3 кПа або 750 мм рт.ст. Кожних 10.5 м додається одна атмосфера. Вчені та медичні працівники сфокусовані на тому, щоб краще зрозуміти причини, симптоми та варіанти лікування цього стану. Дослідження у цій сфері привели до розробки нових технологій і методів, спрямованих на запобігання та лікування баротравми, а також до вдосконалення вказівок і правил безпеки для тих, хто працює або бере участь у діяльності в середовищах високого тиску
Description: 1. American Lung Association-Barotrauma: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lungdisease-lookup/barotrauma 2. NLoM Barotrauma: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534848 3. "Diving Fatalities and Projected Diving Mortality" by R.W. Hamilton, видано Undersea and Hyperbaric Medicine Journal, 2003.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59508
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Заведея.pdf607.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.