Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59500
Title: Еколого – фізіологічні аспекти реакції рослин на зміну концентрації CO2 в повітрі
Authors: Дейнека, К. С.
Keywords: рослини
атмосфера
концентрація
вуглекислий газ
фотосинтез
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Дейнека К. С. Еколого – фізіологічні аспекти реакції рослин на зміну концентрації CO2 в повітрі // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 76–77.
Abstract: Рослини відіграють вирішальну роль у регулюванні концентрації вуглекислого газу (CO2) в атмосфері за допомогою процесу фотосинтезу. Оскільки концентрація СО2 в атмосфері продовжує зростати внаслідок діяльності людини, такої як спалювання викопного палива, вирубка лісів і зміни у землекористуванні. Рослини зазнають значних екологічних і фізіологічних змін. Якщо концентрація CO2 в атмосфері збільшиться, то це матиме значний екологічний вплив на рослини. Більш високі рівні CO2 в атмосфері підвищать швидкість фотосинтезу, що призведе до збільшення швидкості росту та виробництва біомаси багатьох видів рослин. Однак ступінь цих ефектів залежатиме від інших факторів навколишнього середовища, таких як температура, вологість і доступність поживних речовин. Одним із потенційних екологічних наслідків підвищення концентрації CO2 є зміна структури рослинного угруповання. У деяких екосистемах підвищений рівень CO2 може призвести до зміни домінування деревних рослин до трав, які краще пристосовані до використання підвищеної концентрації CO2. Це може призвести до змін у складі та продуктивності екосистем із потенційним каскадним впливом на інші організми харчової мережі. Іншим потенційним екологічним ефектом підвищеної концентрації CO2 є зміна взаємодії рослин з іншими організмами.
Description: 1. [Електронний ресурс] – Режим доступу :https://superagronom.com/news/16226- pidvischeniy-riven-co2-sprichinyaye-defitsit-pojivnih-elementiv-u-roslinah-i-do-znijennyaharchovoyi-tsinnosti-vrojayu (Дата звернення 24.03.2023).
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59500
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дейнека.pdf531.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.