Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59200
Title: Використання методу класифікації образів при статистичній обробці медичних даних
Authors: Корчева, Софія
Keywords: артеріальна гіпертензія
ожиріння
відстань Махалонобіса
медичні дані
лікування ожиріння
гіпертензія
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Корчева С. Використання методу класифікації образів при статистичній обробці медичних даних // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених . – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. - С.13-14.
Abstract: В Україні поширеність ожиріння серед дітей та підлітків становить 13,5 особи на 100 тис. населення, що за статистичними даними значно нижче, ніж у країнах Європи. Проблема ожиріння вирішується тільки при наявності супутніх захворювань. Більше половини хворих на артеріальну гіпертензію мають різний ступінь супутнього ожиріння, яке залишається основною причиною смертності в Україні, а в усьому світі серйозною проблемою залишаються серцево-судинні захворювання. Дослідження було зосереджено на обрахунку нової методики лікування надмірної ваги, зокрема у пацієнтів з артеріальною гіпертензією (АГ) та ожирінням. Воно проводилось з 2017 по 2021 рік, обстежено 149 осіб на клінічних базах кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги НАМН імені П. Л. Шупика. Зі 149 осіб 128 мали АГ та ожиріння, тоді як інші - були відносно здоровими. У дослідженні використовувався метод класифікації образів, що передбачав визначення близькості векторів образів в евклідовому просторі. Відстань Махаланобіса використовувалася як міра подібності для класифікації образів. Здорова група використовувалася як еталон або центр класера для побудови класифікатора образів. Метод розрахунку базувався на критерії мінімума відстані та передбачав обчислення математичного сподівання та дисперсії для кожної групи, а також перевірку однорідності дисперсії за допомогою критерію Фішера. Результати дослідження показали ефективність запропонованого нового методу лікування.
Description: 1. J.Tou, R.Gonzalez Pattern Recognition Principles Addision– Wesley Publishing Company London 1974. – 378 s. 2. Mills, K.T., Stefanescu, A. &He, J. The global epidemiology of hypertension. NatRevNephrol 16, 223–237 (2020). https://doi.org/10.1038/s41581-019-0244-2 3. WHO Global Health Observatory. Prevalence of raised blood pressure: situation sandtrends. . http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/ ( accessed 10 June 2014).
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59200
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Корчева.pdfТези_Корчева_с_13-14321.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.