Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59196
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorShportak, Margo-
dc.contributor.authorШпортак, Маргарита-
dc.date.accessioned2023-04-27T10:40:55Z-
dc.date.available2023-04-27T10:40:55Z-
dc.date.issued2023-04-14-
dc.identifier.citationShportak M. Apple processing technology use of vinegar for medicinal purposes // Polit. Challenges of science today: Abstracts of XXIII International conference of higher education students and young scientists. - National Aviation University. - Kyiv, 2023. - P. 6-8.uk_UA
dc.identifier.otherUDC: 664.1.03-
dc.identifier.urihttps://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59196-
dc.description1. Lim, S.J.; Ho, C.W.; Lazim, A.M.; Fazry, S. History and current issues of vinegar. In Advances in Vinegar Production, 1st ed.; Bekatorou, A., Ed.; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 2020; Chapter 1; pp. 1–18. 2. IMARC. Available online: https://www.imarcgroup.com/vinegar-manufacturing-plant (accessed on 6 November 2021). 3. Ho, C.W.; Lazim, A.M.; Fazry, S.; Zaki, U.K.H.H.; Lim, S.J. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017, 221, 1621–1630.uk_UA
dc.description.abstractThe food industry frequently uses the creation of fruit vinegars as a method of utilizing fruit by-products because surplus or inferior fruit can be used without lowering the quality of the finished product. Almost any fruit can be used to make vinegar due to the acetic nature of vinegars and the subsequent impact on the organoleptic features of the finished product. A crucial step for the final product's quality is the preparation and manufacture of the juice for the creation of vinegar using various techniques, the most common of which are crushing or pressing. The various conditions and methods of acetic and alcoholic fermentation processing have a big impact on the final features. Different conditions and processing methods of both alcohol and vinegar fermentation also significantly affect the final characteristics of the produced vinegar. For alcoholic fermentation, the choice between a spontaneous or inoculated procedure, as well as the microorganisms present in the process, are of particular importance. For vinegar fermentation, the type of pickling system used (surface or submerged) is one of the most influential factors for the final physicochemical properties of fruit vinegars. A well-liked natural treatment is apple cider vinegar. For generations, people have utilized it in cooking and alternative healing. According to research, it does have some antibacterial and antioxidant effects in addition to other health benefits.uk_UA
dc.description.abstractХарчова промисловість часто використовує створення фруктових оцтів як метод утилізації фруктових субпродуктів, оскільки надлишки або неякісні фрукти можна використовувати без зниження якості готового продукту. Майже будь-які фрукти можна використовувати для виготовлення оцту через оцтову природу оцту та подальший вплив на органолептичні властивості готового продукту. Вирішальним етапом для якості кінцевого продукту є підготовка та виготовлення соку для створення оцту за допомогою різних технологій, найпоширенішими з яких є подрібнення або пресування. Різноманітні умови і методи обробки оцтового і спиртового бродіння мають великий вплив на кінцеві характеристики. Різні умови та способи обробки як спиртового, так і оцтового бродіння також істотно впливають на кінцеві характеристики виробленого оцту. Для спиртового бродіння особливе значення має вибір між спонтанною чи інокульованою процедурою, а також мікроорганізми, присутніми в процесі. Для бродіння оцту тип використовуваної системи маринування (поверхневий або занурений) є одним із найвпливовіших факторів для кінцевих фізико-хімічних властивостей фруктових оцтів. Популярним природним засобом лікування є яблучний оцет. Протягом багатьох поколінь люди використовували його в кулінарії та альтернативному лікуванні. Згідно з дослідженнями, він справді має деякі антибактеріальні та антиоксидантні ефекти на додаток до інших переваг для здоров’я.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherNational Aviation Universityuk_UA
dc.subjectappleuk_UA
dc.subjectvinegaruk_UA
dc.subjectbiotechnologyuk_UA
dc.subjectproductionuk_UA
dc.subjectenvironmentuk_UA
dc.subjectяблукоuk_UA
dc.subjectоцетuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectвиробництвоuk_UA
dc.subjectнавколишнє середовищеuk_UA
dc.titleApple processing technology use of vinegar for medicinal purposesuk_UA
dc.title.alternativeТехнологія обробки яблук використання оцту в лікувальних ціляхuk_UA
dc.typeWorking Paperuk_UA
dc.subject.udc664.1.03uk_UA
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Шпортак.pdfТези_Шпортак_с_6-876 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.