Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59195
Title: Прототип першої імплантованої біоштучної нирки
Authors: Дзябенко, Софія
Keywords: ниркова недостатність
гемодіаліз
Kidney Project
біоштучна нирка
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Дзябенко С. Прототип першої імплантованої біоштучної нирки // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 19-21.
Abstract: Україні станом на 2017 рік нараховувалось 7.8 млн хворих з хронічними захворюваннями нирок, та майже 3 тисячі смертей спричинених даними захворюваннями[1]. За статистикою, сьогодні більше 850 мільйонів людей у всьому світі страждають від проблем з нирками[2]. Без цього апарату у людей з гострою або хронічною нирковою недостатністю можливий застій сечі, бо робота видільної системи порушена. Без такого очищення організму починається інтоксикація, яка може привести до летального результату. Для видалення токсинів з крові інженери створили медичний апарат – «штучна нирка», він добре виконує свою функцію, але вага стаціонарного пристрою 80 кг, який знаходиться в лікарні, а процедуру гемодіалізу потрібно проводити приблизно тричі на тиждень по 3-5 годин – це дуже часвитратно. Оскільки ця проблема дуже поширена, то на її вирішення створено багато стипендій та премій фондами, місцевими урядами. Для полегшення життя хворих людей, вчені розробляють імплантовані ниркові пристрої. Одним із таких проектів є Kidney Project, який є результатом співпраці між Каліфорнійським університетом у Сан-Франциско та Університетом Вандербільта. Проект Kidney Project спрямований на створення біоштучної нирки (рис.1.), яка імплантується, яка може замінити функцію пошкодженої або хворої нирки. Пропонована структура імплантованої біоштучної нирки включає два ключових компоненти: гемофільтр і біореактор. Гемофільтр відповідає за видалення продуктів життєдіяльності та надлишку рідини з крові, тоді як біореактор містить живі ниркові клітини, які можуть виконувати інші функції здорової нирки, такі як регулювання електролітного балансу та вироблення гормонів.
Description: 1. https://ingeniusua.org/articles/shtuchna-nyrka-dlya-transplantatsiyi-vzhe-na-porozi 2. https://zokb.org.ua/vsesv-tn-y-den-nirki-yak-zberegti-zdorov-ya-organu/?lang=uk 3. https://pharmacy.ucsf.edu/news/2020/07/kidney-project-wins-kidneyx-award-enablesimpler-safer-home-dialysis
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59195
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дзябенко.pdfТези_Дзябенко_с_19-211.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.