Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58977
Title: Аналіз фінансової конкурентоспроможності підприємства та шляхи її покращення
Authors: Петренко, Наталія Володимирівна
Keywords: аналіз
конкурентоспроможність
діяльність
підприємство
шляхи
покращення
дипломна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Петренко Н.В. Аналіз фінансової конкурентоспроможності підприємства та шляхи її покращення – Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 82 с.
Abstract: Конкуренція є невід’ємним атрибутом ринкової економіки. Конкурентоспроможність виявляється лише в умовах конкуренції і через конкуренцію. Іманентний базовий закон конкуренції дозволяє СГД різних видів економічної діяльності успішно функціонувати та розвиватися у сегментах, що мають певні конкурентні переваги у формі нижчих цін, вищої якості та ексклюзивності продукції, відомого бренду, інновативності виробництва, ресурсозберігаючих технологій, вигідного місцерозташування, спеціальних податкових режимів, більшої кваліфікації персоналу. Конкурентоспроможність підприємства визначається його здатністю більш ефективно використовувати обмежені ресурси. Залежно від виду яких виділяють різні види конкурентоспроможності. Ринкова – пов’язана з продукцією СГД, яка користується більшим попитом на ринку за наявних характеристик порівняно з іншою відповідних просторово-часових умовах. Енергетична – з кращими показниками енергоефективності і енергоємності. Фінансова конкурентоспроможність пов’язана з формуванням певних переваг у обсягах продаж, фінансових результатах, рентабельності, оборотності активів і капіталу. Глобалізаційні та інтеграційні тенденції посилюють конкуренцію на національних і міжнародних фінансових та товарних ринках. Це стимулює підприємства, особливо експорто-орієнтовані, до побудови якісних систем управління фінансової конкурентоспроможністю, невід’ємними складовими яких є функції фінансового планування та фінансової діагностики. Завданням зазначених функцій є створення і зміцнення конкурентних переваг у фінансовому стані як ключового фактору успіху СГД. Зазначена проблема є актуальною для вітчизняних швейних підприємств через посилення інтенсивності конкуренції на ринках одягу з іноземними виробниками, що змушує їх постійно моніторити зміни попиту, вартість сировини. Забезпечення фінансової конкурентоспроможності за критерієм рентабельності активів потребує впровадження інноваційних технологій виробництва і використання стратегічного фінансового управління. Загострення конкурентної боротьби поміж фірмами-виробниками змушує шукати їх нові засоби впливу на рішення покупців.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма «Фінанси і кредит». Керівник проекту: доктор філософії, доцент Несенюк Євген Сергійович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58977
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Петренко Н.В._2023.pdfДипломна робота1.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.