Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58740
Title: Аналіз грошово-кредитної політики Національного банку України та шляхи її удосконалення
Authors: Вакуленко, Анна Володимирівна
Keywords: грошова-кредитна політика
аналіз
банківська установа
удосконалення
Національний банк України
дипломна робота
Issue Date: 2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Вакуленко А.В. Аналіз грошово-кредитної політики Національного банку України та шляхи її удосконалення– Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 72 с.
Abstract: Починаючи з отримання Україною незалежності грошово-кредитна політика НБУ зазначала суттєвих змін у частині використання певних інструментів та методів, виходячи з потреб адаптації до поточної ситуації у банківській системі та національній економіці загалом, а також із врахуванням стратегічних завдань розвитку. В умовах широкомасштабної збройної агресії росії та запровадження воєнного стану в Україні принципи реалізації грошово-кредитної політики зазнали вимушених змін. Завдання НБУ змістилися від виконання переважно функцій банківської установи першого рівня до забезпечення надійного та стабільного функціонування банківської і фінансової системи країни. Пріоритетом діяльності НБУ стало максимальне забезпечення обороноздатності України, переводу цивільної національної економіки на військові рейки, безперебійного функціонування системи державних фінансів та об’єктів критичної інфраструктури шляхом їх фінансової підтримки. Оскільки НБУ є стратегічним органом державного управління, а не тільки банком, то він мав заздалегідь розроблений план дії у надзвичайних обставинах, які були оперативно активовані у перші години війни.Для недопущення валютної паніки і ще більшої дестабілізації ситуації на валютному ринку НБУ зафіксував офіційний курс гривні до долара США на рівні, встановленому для 24.02.2022. Також було введено низку тимчасових адміністративних обмежень щодо валютних операцій та транскордонного руху капіталу. Проте потребують подальшого вирішення питання встановлення облікової ставки, мінімальних обов’язкових резервів, рефінансування банківських установ другого рівня, які мають власні активи та активи своїх позичальників на окупованих територіях тощо.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань:07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма «Фінанси і кредит». Керівник проекту:доктор економічних наук, професор Ярошевська Оксана Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58740
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вакуленко А.В._2023.pdfДипломна робота1.58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.