Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58491
Title: Інтелектуальна бортова система пошуку лісових пожеж
Authors: Комаров, Анатолій Анатолійович
Keywords: кваліфікаційна робота
спутниковий мониторинг
розпізнавання пожеж
згорткова нейронна мережа
аэромониторинг
спутниковий мониторинг
системи пошуку
безпілотний літальний апарат
Issue Date: 27-Feb-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Комаров А. А. Інтелектуальна бортова система пошуку лісових пожеж. – Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології" – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – 77 с.
Abstract: Виявлення пожежі на ранній стадії до її переростання в катастрофічну подію має вирішальне значення для нейтралізації пожеж та порятунку життя та майна людей. Через швидке поширення пожежі важливо виявити його на стадії перших проявів вогню.Незважаючи на важливість цієї проблеми, вона залишається невирішеною на даний момент. Датчики, основним принципом яких є виявлення диму, добре працюють, коли пожежа триває протягом певного часу і утворилася достатня кількість диму для спрацьовування сигналізації. Ці пристрої не можуть бути використані у великих масштабах на відкритому повітрі, наприклад, у лісі. Супутникові системи, стаціонарні віддалені камери та пілотовані літаки - це звичайні технології дистанційного моніторингу пожеж, проте ці технології мають низку обмежень з точки зору вартості, тимчасового та просторового дозволу. Також для вирішення поставленої задачі пропонується використання згорткових нейронних мереж. На даний момент, технології нейронних мереж досягли високого рівня розвитку і вже дозволяють знаходити рішення специфічним завданням, працюючи за принципом, схожим на процес прийняття рішення людиною. Використання таких методів на даному етапі розвитку технологій не може зробити прийняття рішень повністю автоматизованим, проте воно суттєво знижує вплив людського фактора та забезпечує високу результативність за менших витрат часу та зусиль.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: д.т.н., профессор, зав. кафедри авіаційних комп’ютерно-інтегрованих комплексів, Синєглазов Віктор Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/58491
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Комаров.pdfКваліфікаційна робота з пояснювальною запискою1.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.