Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/57114
Title: Біометрична ідентифікація та автентифікація за геометрією облич
Authors: Бабич, Олексій Дмитрович
Keywords: дипломна робота
автентифікація за геометрією обличчя
декларативна мова розмітки
біометрична ідентифікація
платформа від Microsoft
біологічні характеристики людини
технологія захисту
Issue Date: 25-Nov-2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бабич О. Д. Біометрична ідентифікація та автентифікація за геометрією облич. - Дипломна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності “ “Комп’ютерні науки”, “Інформаційні управляючі системи та технології”. - Київ, 2022. – 74 с.
Abstract: Біометрична автентифікація вже давно і досить глибоко проникла в життя багатьох людей. Наразі ми вже не звертаємо особливу увагу і не дивуємося тому, що цифрові прилади вміють розпізнавати нашу особу. А чи взагалі важливо це зараз? Люди, які не працюють у сфері цифрових технологій, часто навіть і не знають як функціонує біометрична автентифікація чи надійні такі технології, на якому етапі розвитку вони є, і що було б якби ми не мали можливості використовувати те що маємо. Слід почати з того, що люди використовують кожен день, а саме мобільний телефон. Наразі всі нові моделі смартфонів мають функцію розпізнавання особи за геометрією обличчя. Здавалося б, що це всього лише приємний функціонал і без нього легко можна обійтися за допомогою звичайних паролів, але ні. Паролі дуже часто і з відносною легкістю викрадаються зловмисниками, а потім як результат стають ключем для викрадення персональних даних. Однак кібербезпека це не єдиний мінус. Людина в середньому за день розблоковує телефон близько 150 разів. Якщо врахувати, що на пароль довжиною в 6 символів ми витрачаємо приблизно 2-і секунди, то кожного дня така процедура витрачає 5 хвилин часу. Досить неприємний результат, враховуючи те, що за допомогою біометричної автентифікації цей процес займає мілісекунди. Приклад зі смартфоном, насправді, є лише маленькою долею користі від інтеграції біометричної ідентифікації в наше повсякденне життя. Наразі ця технологія широко використовується в правоохоронних органах для пошуку злочинців, у приватних компаніях заради безпеки важливих бізнес секретів, у домівка, у банківських установах, навіть вже в державному додатку “Дія” для цифрового підпису, і у багатьох інших областях (рисунок 1). Найголовніше те, що все це робить людям повсякденність зручнішою і виграє найцінніший ресурс – час.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" Керівник проекту: доцент, кандитат технічних наук, Холявкіна Тетяна Володимирівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/57114
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФККПІ_2022_122_Бабич О.Д..pdfДипломна робота2.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.