Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56879
Title: Управління кредитним портфелем підприємства та шляхи його підвищення
Authors: Буй, Павло Сергійович
Keywords: управління
підприємиство
інвестиції
діяльність
кредитний портфель
дипломна робота
Issue Date: 2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Буй П.С. Управління кредитним портфелем підприємства та шляхи його підвищення. - Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня магістра спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2022. – 95 с.
Abstract: У ринковій економіці процес кредитування підприємств забезпечує формування додаткових залучених ресурсів для простого і розширеного відтворення. Він підпорядковується певним принципам, що лежать в основі організації економічних відносин із приводу надання кредиту позичальнику банківською установою, і визначають правила поведінки суб’єктів кредитних правовідносин у процесі здійснення кредитних операцій. Найважливішими принципами банківського кредитування є: зворотність, терміновість, цільове використання, платність, забезпеченість. Наведені вище принципи кредитування можуть показатися тривіальними, але тільки на перший погляд, оскільки дотримання останнього принципу, а саме принципу забезпечення кредитів, що складається у відповідності між вартістю забезпечення і заборгованістю по позичці, є основною передумовою для вдалого здійснення кредитної операції для банківської установи і позичальника, але лише в єдності з іншими вищезгаданими принципами. Процеси банківського кредитування свідчать також про викривлення принципу платності, оскільки високий рівень процентної ставки за кредитами банківських установ обмежує платоспроможний попит позичальників. Український досвід становлення національної банківської системи свідчить, що найбільшою його вадою є велика кількість неповернених кредитів, значна частка проблемних кредитів на балансах банківських установ. Імовірність порушення принципів кредитування ще більше зростає в умовах воєнного стану, коли через релокацію підприємств і міграцію населення СГД і наймані працівники втратили звичайні джерела доходів, або знизився їх обсяг, через що погіршилася кредитоспроможність вітчизняних позичальників. Реалізація принципу забезпеченості ускладняється значними руйнуваннями об’єктів рухомого і нерухомого майна, яке могло би бути потенційними об’єктами застави за банківськими кредитами. Управління кредитним портфелем має узгодити цілі, задовольнити вимоги і потреби, як банківської установи, так і його клієнта, відповідати повною мірою своєму призначенню захисту інтересів кредитора, і не наносити шкоди фінансовому і майновому станові і діловій репутації позичальника. Важливо дотримувати принципи кредитування у їх тісному взаємозв’язку, обирати найкращий спосіб забезпечення і ціноутворення за кредитами. Актуальність удосконалення методів управління кредитним портфелем підприємства в умовах ризик-орієнтованого середовищі обумовила вибір теми кваліфікаційної роботи.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Магістр», галузь знань: 07 Управління та адміністрування, спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньо-професійна програма «Фінанси і кредит».Керівник проекту: д.е.н., професор Косова Тетяна Дмитрівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56879
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Буй П.С._2022.pdfДипломна робота2.44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.