Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56391
Title: Облік і аналіз дебіторської заборгованості на підприємстві
Authors: Панченко, Катерина Михайлівна
Keywords: облік
аналіз
підприємство
активи
забовязання
дебіторська заборгованість
дипломна робота
Issue Date: 2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Панченко К.М. Облік і аналіз дебіторської заборгованості на підприємстві.– Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності «Облік і оподаткування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2022. – 10 с.
Abstract: З розвитком ринкових відносин вітчизняні СГД все більше розширюють коло своїх контрагентів, що зумовлює виникнення нових взаємовідносин та розрахунків між ними. Завдяки цьому між контрагентами постійно виникають, з одного боку, дебіторські та, з іншого боку, кредиторські заборгованості. Постійні трансформаційні економічні та правові процеси спричиняють набуття специфічних форм дебіторської й кредиторської заборгованостей, що потребує уточнення методики їх бухгалтерського обліку. Саме інформація, отримана з даних бухгалтерського обліку, дає можливість оцінити фінансові можливості СГД з метою прийняття ефективних управлінських рішень. ДЗ відіграє важливу роль в господарському обороті СГД, дозволяє:- довести до логічного завершення ОЦ, тобто здійснити реалізацію продукції, робіт і послуг; -залучити покупців шляхом надання відстрочення платежу, в умовах обмежень для реалізації продукції, особливо в умовах воєнного стану. Регулювання оптимального обсягу ДЗ, режиму її інкасації, визначення її вартості на дату складання звітності та умови визнання сумнівної заборгованості формують комплекс дискусійних питань щодо облікового супроводу процесів управління коштами у розрахунках. В результаті діяльності у СГД виникають різні зобов’язання, проте, у БО відображаються ті боргові зобов’язання, в які включена частина майна та оборотного капіталу СГД. Основними видами боргових зобов’язань є дебіторська та кредиторська заборгованість. Розміри дебіторської і КЗ та їх співвідношення суттєво впливають на фінансовий стан СГД, а також на прийняття рішень та/або оцінку зовнішніми користувачами фінансової звітності. Так, значне перевищення ДЗ над кредиторською свідчить про відволікання засобів з обороту у великому обсязі й може призвести до банкрутства СГД внаслідок неможливості сплатити борги кредиторам. Перевищення КЗ над дебіторською може привести до неплатоспроможності СГД. Зважаючи на останні зміни, внесенні до НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» та 11 «Зобов’язання», дослідження проблем оцінки та відображення в обліку довгострокових боргових зобов’язань є актуальним як в теоретичному, так і в прикладному аспектах. Тому немає жодних сумнівів щодо актуальності питань обліку та аналізу ДЗ та способів їх вирішення, а навпаки, ця тема вимагає особливої уваги.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань: 07 Управління та адміністрування, спеціальність 071 «Облік і оподаткування», освітньо-професійна програма «Облік і аудит». Керівник проекту: кандидат економічних наук, доцент Роганова Ганна Олександрівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56391
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Панченко К.М._2022.pdfДипломна робота230.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.