Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56384
Title: Облік і аналіз собівартості послугпідприємства
Authors: Чиженко, Валерія Володимирівна
Keywords: аудит
облік
аналіз
собівартість
аналітичний
калькулювання
дипломна робота
Issue Date: 2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Чиженко В.В. Облік і аналіз собівартості послугпідприємства. – Дипломна робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра спеціальності «Облік і оподаткування». – Національний авіаційний університет. – Київ, 2022. – 10 с.
Abstract: Зальна економічна ситуація в Україні, воєнний стан, руйнування інфраструктури через військові дії негативно позначилася на стані ЖКГ, призвело до того, що істотно загострилися протиріччя між рівнем реальних доходів домогосподарств, недостатніх для повної оплати отриманих послуг належної якості, й реальною їх вартістю. Важливим показником, що характеризує роботу житлово-комунальних підприємств, є собівартість послуг. Від її рівня залежать фінансові результати діяльності підприємств, темпи розширеного відтворення, фінансовий стан СГД. Підгалузями житлово-комунального господарства є: водопровідно каналізаційне господарство; теплове господарство; житлове господарство; міський електротранспорт. Собівартість послуг — грошове вираження витрат житлово комунальних підприємств, їхні поточні витрати на виробництво і надання послуг. У собівартість включається перенесена на певну послугу вартість спожитих засобів виробництва, частина вартості продукту, створеного необхідною працею (зарплата з внесками на соціальне страхування), а також деякі елементи прибавочного продукту (витрати на підготовку кадрів, на науково-дослідну роботу). У той же час у собівартість не входить частина витрат, що відносяться до необхідного продукту (засоби матеріального заохочення і соціального розвитку житлово-комунальних підприємств). Таким чином, собівартість відображає в грошовій формі всі поточні витрати, які необхідно відшкодувати в процесі кругообігу виробничих засобів з виручки від реалізації наданих послуг, незалежно від того, яким є джерело покриття витрачених засобів. До складу собівартості послуг ЖКГ входять тільки ті витрати, що носять постійний характер. Не включаються разові витрати, витрати, не зв'язані з виробництвом послуг (благоустрій міст, надання допомоги сільському господарству), а також збитки від стихійних лих, штрафи, пені, неустойки, що сплачуються за порушення договірних зобов'язань із постачання води, тепла, газу тощо. Розрізняють собівартість окремого СГД і середньогалузеву (на рівні житлово-комунального господарства), вона розраховується як середньозважена з ряду показників індивідуальної собівартості послуг ЖКГ підприємств. Оскільки собівартість втілює в собі істотну частину суспільних витрат виробництва, те її зниження безпосереднє веде до підвищення ефективності національного господарства. Зниження собівартості послуг ЖКГ обумовлюється дією основних факторів росту ефективності виробництва - економією сировини, матеріалів, палива, енергії, поліпшенням використання основних засобів і трудових ресурсів. Розрізняють загальноекономічні і внутрівиробничі фактори зниження собівартості послуг ЖКГ.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од «Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету». Кваліфікаційна робота здобувача освітнього ступеня «Бакалавр», галузь знань: 07 Управління та адміністрування, спеціальність 071 «Облік і оподаткування», освітньо-професійна програма «Облік і аудит». Керівник проекту: доктор економічних наук, професор Євтушенко Марина Вікторівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/56384
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Чиженко В.В._2022.pdfДипломна робота226.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.