Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55848
Title: Трансформації у роботі новинних стрічок: досвід 20 років «Української правди»
Authors: Сітнікова, Ірина Анатоліївна
Keywords: журналістика
Українська правда
новинні стрічки
соцмережі
нескінченний контент
чурналістика
онлайн-ЗМІ
онлайн-видання
трансформаційні процеси
Issue Date: 29-Jun-2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Сітнікова І.А. Трансформації у роботі новинних стрічок: досвід 20 років «Української правди» // Мультимедійні технології в освіті та інших сферах діяльності: науково-практична конференція з міжнародною участю. - 2 листопада 2021 р.– К.: НАУ, 2022 – С.109-111.
Abstract: Проаналізовані матеріали новинної стрічки видання «Українська правда» за понад 20 років роботи. Аналіз матеріалів за один робочий день з кожного року протягом 2001-2021 років показав, що кількість публікацій за добу збільшилась майже у три рази. Також збільшилась щільність наповнення стрічки. Новинарі видання почали більше покладатися не на російські ЗМІ та інформаційні агентства, а на українські ресурси та відомства. Окрім того, значно зросла частка інформації, зібраної із соціальних мереж. Також видання змогло збільшити кількість власне здобутої інформації. Попри це, у новинах «Української правди» залишається проблема контекстуалізації повідомлення, його розширення та доповнення, що загрожує фрагментацією сприйняття інформації. «Українська правда» задовольняє потребу аудиторії у новинах шляхом збільшення навантаження на стрічку новин та реагує на загальні тенденції змін у новинній журналістиці, але якісно майже не змінило підхід до їх висвітлення. Отже, в українському медіапросторі, зокрема роботі новинних стрічок, все ж присутня практика «штампування» новин. Хоч трансформаційні процеси у журналістиці вплинули на роботу новинарів та можуть загострювати негативні зміни, вони не обов'язково є їхніми першопричинами.
Description: 1. Синоруб Г.П. Трансформаційні процеси у сучасній медіаіндустрії як шлях до якісної журналістики. Кросмедіа: контент, технології, перспективи: колективна монографія / за заг. ред. д.н. із соц.ком. В.Е. Шевченко. Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Київ, 2017, 234 с. 2. «Українська правда». Архів. Новини. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.pravda.com.ua/archives /. 3. Шевченко В.Е. Трансформація професії журналіста в цифровому середовищі. Вісник Львівського університету. Серія Журналістика. 2019. Випуск 45. С. 108–116. 4. Як змінились уподобання та інтереси українців до засобів масової інформації після виборів 2019 р. та початку пандемії COVID-19 (серпень 2020р.). Український центр економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/yak-zminylys-upodobannia-tainteresy- ukraintsiv-do-zasobiv-masovoi-informatsii-pislia-vyboriv-2019r-ta-pochatku-pandemii-covid19- serpen-2020 r. 5. Johnston, J., & Forde, S. (2017). Churnalism. Digital Journalism, 5(8), 943–946. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://doi.org/10.1080/21670811.2017.1355026. 6. Lewis, J, Williams, A, Franklin, B. (2007) The Quality and Independence of British Journalism: Tracking the Changes Over 20 Years. Cardiff: Cardiff University. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.cardiff.ac.uk/jomec/resources/QualityIndependenceofBritishJournalism.pdf.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55848
Appears in Collections:ХІІ науково-практична конференція з міжнародною участю «Мультимедійні технології в освіті та інших сферах діяльності» 2 листопада 2021 р.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ММТ Сітнікова І. 2021.pdfТези доповіді232.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.