Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55840
Title: Програмний модуль виявлення атак на веб-додатки
Authors: Венедіктова, Юлія Віталіїівна
Keywords: дипломна робота
програмний модуль
атака
нейронна мережа
інформаційна безпека
веб-додаток
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Стрімкий розвиток інформаційних систем (ІС) та технологій всебічно впливає на всі сфери діяльності суспільства. Значна кількість сучасних державних та приватних підприємств використовує ІС для управління виробничими процесами, підтримки прийняття рішень, пошуку необхідних даних тощо. Разом з цим збільшується кількість уразливостей та загроз ІС і тому для забезпечення їх нормального функціонування та попередження вторгнень необхідні спеціалізовані засоби безпеки. Слід зазначити, що одним із актуальних напрямів, який активно розвивається у сфері інформаційної безпеки є виявлення кібератак і запобігання вторгнень в ІС з боку неавторизованої сторони (НАС). Наприклад, низка нещодавно реалізованих кібератак, які завдали шкоди багатьом державним установам та приватним підприємствам і організаціям (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрпошта, Укрзалізниця, Укренерго, ДТЕК, Київенерго, Київводоканал, Міжнародні аеропорти «Бориспіль» і «Київ», Rozetka, Київстар, Vodafone Україна, Lifecell, Київський метрополітен, телеканали СТБ і ICTV, Нова пошта, мережа магазинів «Епіцентр», автозаправки WOG і ТНК тощо) показали неготовність та недосконалість їх власних систем безпеки до раніше невідомих вторгнень. Масові кібератаки ініціюють створення спеціальних технічних рішень, засобів та систем протидії. Для виявлення мережевих вторгнень використовуються сучасні методи, моделі, засоби, програмне забезпечення (ПЗ) і комплексні технічні рішення для систем виявлення та запобігання вторгнень, які можуть залишатись ефективними при появі нових або модифікованих видів кіберзагроз. Але на практиці при появі нових загроз та аномалій, породжених атакуючими діями з невстановленими або нечітко визначеними властивостями, зазначені засоби не завжди залишаються ефективними і вимагають тривалих часових ресурсів для їх відповідної адаптації. Тому системи виявлення вторгнень повинні постійно 10 досліджуватись і удосконалюватись для забезпечення неперервності в їх ефективному функціонуванні. Серед таких систем є спеціалізовані програмні засоби, які направлені на виявлення підозрілої активності або втручання в інформаційну систему і прийняття адекватних заходів щодо запобігання кібератакам. До таких засобів відноситься: міжмережеві екрани, антивірусні системи, системи виявлення та запобігання вторгнень. Оскільки на сьогодні веб-додатки є найбільш використовуваними програмними засобами, які використовує людина, то виявлення атак саме на них є найбільш актуальною задачею. Саме тому для дипломної роботи і була обрана відповідна тематика.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к.т.н. Висоцька О.О.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55840
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Венедіктова.pdfпояснювальна записка1.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.